Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sociálny výbor odporúča schváliť mimoriadny príspevok dôchodcom 300 eur

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Sociálny výbor parlamentu odporučil v stredu poslancom Národnej rady (NR) SR schváliť vládnu novelu zákona o 13. dôchodku. Zároveň navrhol zvýšiť mimoriadny príspevok dôchodcom, ktorý sa má vyplatiť v decembri, z pôvodných 150 na 300 eur.

Pozmeňujúci návrh k novele predložil predseda výboru Ján Richter (Smer-SD) a väčšina prítomných členov sa s ním stotožnila. Spolu so štátnym tajomník ministerstva práce Branislavom Ondrušom sa zhodli, že sa v štátnom rozpočte podarilo nájsť potrebné peniaze na zvýšenie príspevku. Pôvodný návrh mal vyjsť na 220 miliónov eur, ten zvýšený bude stáť dvojnásobok.

Archívne video

Tlačová konferencia strany Hlas SD: Chceme lepší život dôchodcov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pozmeňujúci návrh aj samotnú novelu musia ešte odhlasovať poslanci v pléne NR SR. Druhé čítanie začína popoludní, definitívne by o nej mohli rozhodnúť už v stredu. Parlament o právnej úprave rokuje v skrátenom legislatívnom konaní, aby sa stihla uplatniť ešte tento rok.

Ján Richter
Zobraziť galériu (2)
Ján Richter  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Súčasná výška 13. dôchodku, odstupňovaná od 50 do 300 eur podľa príjmu dôchodcu, je podľa ministerstva práce neprimeraná a aktuálne je v legislatívnom procese návrh novej právnej úpravy. Cieľom je, aby sa jeho suma od roku 2024 odvíjala od výšky priemerného dôchodku. Túto zmenu však nie je možné technicky zrealizovať v tomto roku, kompenzovať sa to má jednorazovým dodatočným príspevkom pre všetkých dôchodcov.
 

Viac o téme: Sociálny výborDôchodcovia 300 eurMimoriadny príspevok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu