Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Polícia začala trestné stíhanie v prípade bratislavského exsudcu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Polícia už začala trestné stíhanie v prípade bývalého sudcu Okresného súdu Bratislava 1 Pavla D.

"Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry tento týždeň v pondelok (22. septembra) začal trestné stíhanie vo veci trestného činu marenia úlohy verejným činiteľom. Bližšie informácie bude možné poskytnúť až po skončení vyšetrovania," odpovedal dnes na otázku hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Na nečinnosť bývalého bratislavského sudcu Okresného súdu Bratislava 1 Pavla D., ktorého vyšetruje polícia v prípade premlčaných trestných stíhaní sa dlhodobo v minulosti sťažovali bratislavskí prokurátori.

"Generálna prokuratúra Slovenskej republiky (GP SR) v súčinnosti s Krajskou prokuratúrou Bratislava (v obvode pôsobnosti KP BA bolo zistených 46 trestných vecí z celkového počtu 52 trestných vecí -poznámka TASR) preskúmala trestné veci, v ktorých mal bývalý sudca Okresného súdu Bratislava I Pavol D. údajne konať s prieťahmi. V týchto 46 trestných veciach prokurátori Okresnej prokuratúry Bratislava I, Okresnej prokuratúry Bratislava III, Okresnej prokuratúry Bratislava V, upozorňovali na nečinnosť sudcu dvoma spôsobmi. A to žiadosťami o vytýčenie hlavného pojednávania, respektíve žiadosťami o podanie správy o stave súdneho konania a sťažnosťami pre nečinnosť," informovala vo štvrtok 25. septembra hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová. Ako ďalej konkretizovala, od roku 2012 do prvého polroka 2014 prokurátori týchto okresných prokuratúr podali 250 písomných žiadostí a 24 sťažností pre nečinnosť.

GP SR poslala oznámenie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca polícii aj s pokynom na začatie trestného stíhania 12. septembra Borec podal trestné oznámenie, pretože nečinnosťou bývalého sudcu Okresného súdu Bratislava I podľa neho došlo k premlčaniu trestného stíhania v 50 prípadoch. Myslí si, že Pavol D. sa tým mohol dopustiť marenia úlohy verejným činiteľom. Borec informoval o podaní na GP SR na začiatku septembra.

Podľa neho sa počas kontroly na súde zistilo, že spomínaný sudca v niektorých prípadoch nekonal päť až sedem rokov, čím trestnosť činu vo viacerých z nich zanikla. V praxi to znamenalo, že obvinených už nebolo možné stíhať a poškodení prišli o možnosť žiadať náhradu. Ak by bývalého sudcu obvinili a trestné konanie by skončilo jeho odsúdením, za marenie úlohy verejným činiteľom by mu hrozilo väzenie na dva roky. V prípade, že by sa zistila značná škoda, až na päť rokov.

Bývalý vojenský sudca Pavol D. čelil viacerým návrhom na disciplinárne stíhanie. V apríli tohto roku sa vzdal sudcovskej funkcie, od mája už nie je sudcom. V sudcovskom talári pôsobil od roku 1996 a na Okresnom súde Bratislava I pracoval približne štyri roky. Ku koncu minulého roka sa voči nemu viedli tri disciplinárne konania, z toho jedno bolo právoplatne ukončené, keď mu bol uložený trest zníženie platu o 50 percent na pol roka. Podozrivý bol aj z prieťahov v kauze bytová mafia, čo malo za následok prepustenie hlavného obžalovaného. Bol zákonným sudcom aj v kauze pozemkov Veľký Slavkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu