Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Exšéf Matice slovenskej je trestne stíhaný pre nakladanie s majetkom

Jozef Markuš
Jozef Markuš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Bývalý predseda Matice slovenskej Jozef Markuš je trestne stíhaný pre nehospodárne nakladanie s matičným majetkom. Vyšetrovateľ ho obvinili ešte minulý mesiac, dosiaľ o tom bývalý šéf matice nevedel. Obvinenie zrejme súvisí s kauzou okolo Matičného fondu, kde mala matica premrhať vyše 200.000 eur. V dnešnom večernom spravodajstve o tom informovala televízia TA3.

"Bolo uznesením vyšetrovateľa vznesené obvinenie inžinierovi Jozefovi M. pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, ktorý mal spáchať ako predseda a štatutárny orgán Matice slovenskej," povedal pre televíziu hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Oliver Janíček. Markuš sa o obvinení dozvedel od televízie. "Túto informáciu nemám. Dedukujem, že je to skutočne závažný omyl," reagoval. Vyšetrovateľ Markuša obvinil 22. septembra.

Obvinenie na bývalého predsedu Matice slovenskej padlo po dvojročnom vyšetrovaní, po tom, ako si za svoje šéfovanie vyslúžil viacero trestných oznámení, najmä zo strany nového vedenia matice. Podľa informácii TA3 Markuša polícia obviňuje z toho, že jeho podpisom si matica na seba prevzala miliónový dlh od Matičného fondu, ktorý vznikol v čase prvého kola kupónovej privatizácie a svoje kupóny doň vložili mnohí členovia matice. Televízia pripomína, že matica tento dlh uhradila z vlastnej pokladnice a tieto peniaze už údajne nikdy viac nevidela. 

"Keby bol nepodpísal dobrovoľne bez súhlasu matičných orgánov zmluvu medzi maticou a Matičným fondom, tak by matica mala dnes v korunách o šesť miliónov plus úroky viac," podotkol súčasný predseda Matice slovenskej Marián Tkáč. "O nijakú stratu nešlo. Matičný fond kontrolovala Matica slovenská, takže nehrozilo, že tie peniaze za dlh uniknú," reagoval Markuš. Matičný fond je v súčasnosti v likvidácii. Televízia pripomína, že bývalý šéf matice čelí aj podozreniam súvisiacim s národným pokladom. "Veľká časť z neho totiž skončila v skrachovanej nebankovke. Aj túto kauzu preveruje polícia," dodala televízia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu