Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prokuratúra odmieta označiť Ruskove obvinenie za výnimočné

Pavol Rusko
Pavol Rusko

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra Slovenskej republiky odmieta informácie, že sa v praxi nestáva často, aby prokurátor zrušil rozhodnutie polície v prípade obvinenej osoby - tak ako tomu bolo v prípade zrušenia obvinenia exministra hospodárstva Pavla Ruska.

"Prokurátori inštitút zrušenia uznesenia policajtov o začatí trestného stíhania a o vznesení obvinenia a opatrenie o oznámení obvinenia pravidelne využívajú a ak zistia, že sú dané zákonné dôvody (paragrafov 193 a 194 Trestného poriadku), takéto rozhodnutia zrušia. V minulom roku sa tak stalo v 5589 prípadoch, takže sa nejedná o nič výnimočné. Prokurátori však nepovažujú za potrebné s takýmito rozhodnutiami oboznamovať verejnosť, pretože ich považujú za súčasť svojej každodennej práce," uvádza sa v stanovisku GP, ktoré dnes TASR poskytla hovorkyňa Jana Tökölyová.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry zrušil vo štvrtok 22. marca uznesenie vyšetrovateľa, na základe ktorého bol obvinený exminister hospodárstva Rusko. "V trestnej veci vedenej proti obvinenému Pavlovi R. pre trestný čin podvodu (podľa paragrafu 250 Trestného zákona) prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry 22. marca zrušil uznesenie vyšetrovateľa špecializovaného tímu Prezídia Policajného zboru Úradu boja proti organizovanej kriminalite ako nezákonné a neopodstatnené. Vyšetrovateľ menovanému vzniesol obvinenie, ktorého sa mal dopustiť v podstate na tom skutkovom základe, že ako minister hospodárstva a podpredseda vlády Slovenskej republiky mal skreslenou analýzou postupu privatizácie Paroplynového cyklu, a. s. Bratislava, v roku 2004 uviesť do omylu vládu SR o nevýhodnosti privatizácie spoločnosti Paroplynový cyklus v prospech jednej súkromnej spoločnosti, čím mal spôsobiť za obdobie rokov 2005 a 2006 škodu minimálne 42 miliónov eur ku škode samotného Fondu národného majetku Slovenskej republiky," uvádzalo sa v mimo iného v piatkovom stanovisku, ktoré TASR poskytol Úrad špeciálnej prokuratúry.

Ďalej sa v oficiálnom stanovisku okrem iného uvádzalo, že "keďže na realizáciu privatizácie spoločnosti Paroplynový cyklus bol oprávnený výlučne príslušný orgán - Fond národného majetku Slovenskej republiky (FNM SR) ako právnická osoba na základe poverenia vlády SR v súlade s rozhodnutím o privatizácii, z uvedených skutočností jednoznačne vyplýva, že obvinený na uzatváraní zmluvy o kúpe akcií medzi predávajúcim a kupujúcim zo dňa 04.03.2004 participovať nemal ani nemohol. Tým pádom ani nemohol ovplyvniť výšku údajne nevýhodnej kúpnej ceny."
    

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu