Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EuroGas žaluje SR za 1,65 miliardy USD v kauze z éry exministra Ruska!

Pavol Rusko
Pavol Rusko

BRATISLAVA/VIEDEŇ– Americká spoločnosť EuroGas žaluje Slovenskú republiku o náhradu škody vo výške dovedna 1,65 miliardy USD v kauze ťažby mastenca v Gemerskej Polomke, pričom ide o súdny prípad a spor z éry pôsobenia exministra hospodárstva Pavla Ruska.

Dnes to potvrdil predseda predstavenstva spoločnosti Wolfgang Rauball. Ako ďalej uviedol, ide o dve žaloby skupiny EuroGas. "Prostredníctvom našej skupiny (skupina EuroGas) boli vydané dve oznámenia o zámere začať arbitráž proti Slovenskej republike. Spoločnosť EuroGas GmbH Austria, so sídlom vo Viedni, informovala už 16. decembra 2010 prezidenta SR o svojom zámere podať proti Slovenskej republike žalobu o náhradu škody vo výške 500 miliónov eur, a spoločnosť EuroGas Inc., akciová spoločnosť z USA so sídlom v New Yorku N.Y. USA, informovala 3. novembra 2011 prezidenta SR, že spoločnosť EuroGas Inc. zo svojej strany podá ďalšiu žalobu o náhradu škody vo výške jednej miliardy USD," objasnil Rauball.

EuroGas GmbH je rakúska 100-percentná dcérska spoločnosť spoločnosti EuroGas Inc. USA. EuroGas GmbH vlastní 33 percent spoločnosti Rozmin, s.r.o., zatiaľ čo EuroGas Inc. vlastní 57 percent spoločnosti Rozmin, s.r.o. Rozmin je slovenská banská spoločnosť, ktorá právoplatne získala a do konca roku 2004 vlastnila práva k dobývaciemu priestoru Gemerská Poloma.

"Až pokiaľ slovenský Banský úrad v Spišskej Novej Vsi koncom roka 2004 našej spoločnosti Rozmin, s.r.o., protiprávne neodňal dobývací priestor Gemerská Poloma a neurčil ho – podľa nášho názoru – za kolúznych a jednoznačne záhadných okolností malej mini účtovníckej firme Economy Agency, s.r.o. Gemerská Poloma je jedno z najväčších a najčistejších mastencových ložísk na svete v blízkosti Rožňavy, ktoré podľa nezávislých odhadov slovenských a medzinárodných geológov predstavuje hodnotu niekoľkých miliárd eur,“ dodal predseda predstavenstva EuroGas.

Spoločnosť EuroGas GmbH podala svoju žalobu o náhradu škody na základe bilaterálnej investičnej dohody (Bilateral Investment Treaty) medzi Rakúskom a Slovenskou republikou, zatiaľ čo EuroGas Inc. svoju nezávislú žalobu o náhradu škody podala na základe bilaterálnej investičnej dohody (Bilateral Investment Treaty) medzi USA a Slovenskou republikou.   

EuroGas Inc. a EuroGas GmbH poverili svojich advokátov, ako už bolo uvedené, aby okamžite podali žalobu o náhradu škody v celkovej výške 1,65 miliárd USD, pokiaľ Slovenská republika najneskôr do uplynutia zákonom predpísanej šesť mesačnej lehoty, a to do 3. mája tohto roku, nebude reagovať.

"Najvyšší súd Slovenskej republiky vo svojom konečnom rozsudku z 18. mája 2011, proti ktorému nie je možné podať odvolanie, rovnako ako už aj vo svojom predchádzajúcom konečnom rozsudku z februára 2008, potvrdil, že Banské úrady v Banskej Bystrici a v Spišskej Novej Vsi, ktoré podliehajú Ministerstvu hospodárstva SR, odňali našej slovenskej dcérskej spoločnosti koncom roku 2004 dobývací priestor Gemerská Poloma protiprávne. V odôvodnení končeného rozsudku z 18. mája 2011 bolo opäť – ako už aj vo februári 2008 – zo strany súdu poukázané na závažné procesné chyby banských úradov, pričom banské úrady podľa rozsudku dokonca porušili platné slovenské banské právo. Konečný rozsudok Najvyššieho súdu z 18. mája 2011 je ukončený citátom: Z nepráva nemôže vzniknúť právo," povedal ďalej v rozhovore Rauball. Dodal, že slovenský Úrad boja proti korupcii sa na spoločnosť EuroGas obrátil koncom roka 2008 v súvislosti s vyšetrovaním predstaviteľov firmy, ktorá má v súčasnosti právo na ťažbu.

"Podľa nášho názoru v tomto prípade ide jednoznačne o dôkazové prostriedky prania špinavých peňazí, krátenia daní a aktívnej korupcie, ktoré predložíme v prípade žaloby v arbitrážnom procese proti Slovenskej republike," zdôraznil Rauball, ktorý je bratom bývalého ministra spravodlivosti nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko.

Po tom, ako slovenský Banský úrad v Spišskej Novej Vsi koncom decembra 2004 podľa jeho slov protiprávne odňal dcérskej spoločnosti Rozmin, s.r.o., dobývací priestor Gemerská Poloma, boli vtedajší konateľ spoločnosti Rozmin, s.r.o., ako aj ďalšie zainteresované osoby zo spoločnosti EuroGas vo februári 2005 predvolaní na stretnutie s vtedajším ministrom hospodárstva a podpredsedom vlády Pavlom Ruskom na Ministerstvo hospodárstva SR.

"Minister Rusko našim zamestnancom a partnerom nariadil, aby okamžite zastavili všetky aktivity v Gemerskej Polome a aby do jedného týždňa vypratali banskú stavbu, lebo v opačnom prípade bude vypratanie vykonané policajnou silou. Rusko ďalej hrozil, že v prípade odmietnutia z našej strany sa postará o to, aby aj spoločnosti EuroGas Inc. a EuroGas GmbH, ako aj ich zástupcovia nemali v Slovenskej republike žiadnu ekonomickú budúcnosť. Aj tento neslýchaný postup sme dali na vedomie slovenskej polícii a Úradu boja proti korupcii a použijeme ho aj ako dôkazný prostriedok v prípade žaloby proti Slovenskej republike," dodal predseda predstavenstva EuroGas.

Obvinenia EuroGasu voči mojej osobe sú absurdné

Obvinenia americkej spoločnosti EuroGas pre údajné vyhrážky jej zástupcom zo strany exministra hospodárstva Pavla Ruska vo veci dobývacieho priestoru Gemerská Poloma, sú podľa bývalého šéfa ANO absurdné. "Nemal som na to najmenší dôvod. Ak raz banský úrad rozhodol, tak ja som od nich nič nepotreboval, nepotreboval som na nich vyvíjať žiadny nátlak, ani som to, samozrejme, nerobil. Považujem to za absolútnu drzosť a chrapúnstvo s týmto po ôsmich rokoch otravovať verejnosť," reagoval Rusko na dnešné vyhlásenia predsedu predstavenstva spoločnosti EuroGas Wolfganga Rauballa.

"Úplne nezmysly. Ja som akceptoval rozhodnutie Banského úradu, na to ho to ministerstvo má. To bola kauza, ktorá vznikla dávno predo mnou, mňa len zastihla tá doba, kedy Banský úrad rozhodol a ja som v tom čase nemal najmenší dôvod mu nedôverovať. A čo sa týka rozhodnutia, či bolo dobré alebo zlé, nech posúdi súd," reagoval exminister Rusko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu