Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

EXKLUZÍVNE: Ktorý z plesov si zaslúžil prestížnu záštitu prezidenta Kisku?

(Zdroj: Libor Makrlík)

BRATISLAVA - Presne jeden mesiac ostáva do prestížneho vrcholu domácej plesovej sezóny, Česko-Slovenského Plesu, ktorého tretí ročník sa uskutoční v predvečer sviatku sv. Valentína, 13. februára 2016. Celospoločenskú váhu najvýznamnejšieho spoločného plesu oboch krajín potvrdili svojimi záštitami i prezidenti Slovenskej republiky a Českej republiky.

Ve dvou se to lépe tančínajmä pod exkluzívnou záštitou hláv dvoch štátov

Česko-Slovenský Ples nadväzuje na dlhoročnú tradíciu Slovenských plesov v Prahe, organizovaných vyše 40 rokov.  Dôkazom historického i spoločenského významu podujatia je každoročná záštita prezidentov oboch krajín, Slovenskej republiky i Českej republiky.

Ako organizátor prezrádza, prezident Českej republiky J.E. Miloš Zeman i prezident Slovenskej republiky J.E. Andrej Kiska prevzali záštitu i nad pripravovaným tretím ročníkom plesu, ktorý sa uskutoční 13. februára 2016. „Záujem najvyšších štátnych predstaviteľov o Česko-Slovenský Ples pre nás znamená veľkú poctu. Pevne veríme, že plesanie bude i vďaka tomu pre našich vzácnych hostí ešte väčším zážitkom,” hovorí riaditeľ plesu Radovan Čaplovič a dodáva, že presne mesiac pred konaním plesu ostáva v predaji už len posledných niekoľko vstupeniek.

Zabávajúcich sa hostí v duchu tradičného sloganu plesu „Ve dvou se to lépe tančí“ roztancujú legendy českej a slovenskej hudobnej scény Miro Žbirka s kapelou a Marie Rottrová, ktorá hostí na ples pozýva osobne. 

Organizátori v týchto dňoch zverejnili kompletný program a zoznam všetkých účinkujúcich. V priebehu galavečera vystúpia tiež českí a slovenskí speváci Marián Čekovský, Markéta Konvičková a Nataša Džunková v hudobnom sprievode Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma. Zaspievajú tiež sólista Opery SND Bratislava, tenorista Otokar Klein a sopranistka Patricia Janečková z Janáčkovej filharmónie Ostrava. Kompletný program nájdu návštevníci na oficiálnej stránke plesu.

Hostí bude večerom sprevádzať šarmantná česko-slovenská dvojica v zložení Gabriela Partyšová a Michal Hudák.

Unikátna pocta regiónom Košice a Ostrava

Novinkou, na ktorú sa môžu tešiť návštevníci blížiaceho sa tretieho ročníka plesu, je unikátna pocta dvom vybraným regiónom Slovenskej republiky a Českej republiky. Organizátori plesu chcú touto cestou vyslať signál, že ich podujatie má ambíciu stať sa významnou spoločenskou platformou pre nadväzovanie a prehlbovanie česko-slovenských vzťahov nielen v symbolickej rovine dvoch štátov, ale i vo sfére konkrétnych ľudí, kultúrnych a spoločenských inštitúcií, podnikateľských subjektov, športových organizácii, subjektov z neziskovej sféry, občianskych združení a zástupcov miest, obcí, regiónov a krajov.

„Naším cieľom je prostredníctvom propagácie vybraných miest a regionóv dodať nový a aktuálny rozmer historickej idey česko-slovenskej vzájomnosti,“ objasňuje Radovan Čaplovič. Ako vzápätí dodáva, prezentácia jednotlivých krajských a partnerských miest i regiónov v rámci programu plesu sa stane novou stabilnou súčasťou podujatia a symbolicky tak umocní nadštandardné česko-slovenské vzťahy, ktoré sú základným kameňom večera: „Každý rok predstavíme vybraný región z Českej republiky a zároveň vybraný región zo Slovenskej republiky. Nadchádzajúci ročník bude venovaný mestu Košice a Košickému samosprávnemu kraju na slovenskej strane a štatutárnemu mestu Ostrava spolu s Moravskoslezským krajom na strane českej.“  

Súčasťou prezentácie oboch regiónov budú tiež rôznorodé hudobné vystúpenia – jednotlivé regióny sa odprezentujú na špeciálnych pódiách. Milovníci ľudovej hudby si prídu na svoje počas vystúpení folklórnych súborov Čarnica a Romathan z Košíc i ostravského súboru Ševčík – Moravský folklórní soubor a už tradične aj súboru Limbora z Prahy. Návštevníci plesu si tiež vychutnajú pestrú paletu vín z oboch spomínaných regiónov a typické gurmánske špeciality, charakteristické pre oba regióny.

Miestom konania Česko-Slovenského Plesu sú každoročne priestory pražského Obecného domu, ktorý patrí k najkrajším, najobdivovanejším a najreprezentatívnejším secesným budovám Prahy. Pre ples Čechov a Slovákov má tiež symbolický význam. 6. januára 1918 v ňom bola podpísaná Trojkráľová deklarácia a 28. októbra 1918 vyhlásená Československá republika. Viac informácií tu.

Fotogaléria z predchádzajúcich ročníkov Česko-Slovenského plesu:

www.ceskoslovenskyples.cz

http://www.ceskoslovenskyples.cz/fotogalerie.html

http://www.ceskoslovenskyples.cz/historie-2014.html

http://www.ceskoslovenskyples.cz/historie-2015.html

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu