Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kormúthovej rasizmus na Facebooku už rieši parlament: Kauza nedá spávať ani politikom!

Kauzu Kristíny Kormúthovej rieši celé Slovensko. Zobraziť galériu (5)
Kauzu Kristíny Kormúthovej rieši celé Slovensko.

BRATISLAVA – Donedávna bolo meno Kristíny Kormúthovej (28) známe prevažne priaznivcom športu, dnes už bývalú moderátorku RTVS pozná celé Slovensko. Môže za to jej status s rasistickým podtónom, kvôli ktorému bola exemplárne potrestaná vyhadzovom z verejnoprávnej televízie. Facebooková kauza tmavovlásky rozdelila národ na dva tábory, včera sa ňou dokonca zaoberali už aj v parlamente.

Ako sme vás na topkách nedávno informovali, kauzou Kristíny Kormúthovej sa v súčasnosti zaoberá prokuratúra. Téma, ktorá v posledných dňoch hýbe Slovenskom, sa však už dostala aj na pôdu parlamentu. Pričinil sa o to poslanec za KDH Jozef Mikloško.

Ten sa vo včerajšej Hodine otázok pýtal, či trest pre tmavovlásku nebol príliš prísny a či sa niekto vlastne zaoberá aj potrestaním zlodeja, ktorého na Facebooku spomínala. Odpovedal mu minister kultúry Marek Maďarič. Ten pripomenul, že sociálne siete sú síce plné vulgarizmov a nenávisti, treba však rozlišovať medzi verejne známou osobou a bežným občanom. „RTVS má ustanovenie, ktoré vylučuje akúkoľvek formu diskriminácie. To znamená, že každý redaktor a každý zamestnanec je povinný to akceptovať. A musí si uvedomiť, že hoci sa vyjadruje k súkromnej záležitosti, robí to na verejnom priestore. Jeho názor sa preto stáva verejným a je spájaný aj s touto inštitúciou,” povedal Maďarič.

Zároveň ale vo svojich vyjadreniach súhlasil s Mikloškom, že trest zo strany RTVS bol až príliš prísny. „Keby som ja osobne rozhodoval, zvolil by som tiež nejakú postupnosť. Možno miernejšiu sankciu. Výrok bol naozaj neprípustný, ale bola v tomto prípade urobená aj účinná ľútosť, na čo tiež treba brať ohľad,” vyjadril sa minister. „Ja ale RTVS nemôžem nič diktovať. Inštitúcia si nasadila latku veľmi vysoko. Dúfam, že ju budú aj v budúcnosti dodržiavať,” dodal.

Mnohí si v súvislosti s Kormúthovej prípadom kladú tiež otázku, či sa niekto zaoberá aj mužom, ktorému exmoderátorka status venovala. „Predpokladám, že ak sa niečo také udialo, je tam podané trestné oznámenie a je tiež zahájené konanie,” odpovedal Maďarič. Topky.sk zisťovali, či o tejto parlamentnej diskusii vie aj samotná Kristína. Tá však na naše otázky nereagovala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu