Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zlatý Slávik Cmorik: Spievam, ako najlepšie viem

Peter Cmorík Zobraziť galériu (11)
Peter Cmorík

BRATISLAVA - Peter Cmorik tento týždeň v Bratislave pokrstil so svojou priateľkou Mirkou Partlovou ďalšiu sériu knižiek z edície Príbehy z kabelky. Počas literárneho večera spevák priznal, že z kníh si vyberá najmä tie zo žánru science-fiction.

"Ja som nikdy veľa nečítal, nikdy som tomu veľa nedal, lebo to bolo povinné a všetko čo je povinné, samozrejme, to my odmietame a potom na to prídeme, že možno je to aj dobré," uviedol v rozhovore čerstvý víťaz ankety Slávik za rok 2012.

Cestu k literatúre si napokon našiel cez Malého princa od Antoine de Saint-Exupéryho. Postupne ho začala zaujímať aj história. Oslovili ho životopisy hudobníkov a skladateľov Čajkovského, Beethovena, a napokon zistil, že "knihy sú dobré". Peter Cmorik žije teraz podľa vlastných slov intenzívne život a preferuje iný druh literatúry. "Preto by som potreboval, aby kniha, ktorú čítam, bola úplne z iného súdka, z iného sveta, aby nemala nič spoločné s tým, čo sa tu deje, aby ma vzala niekam preč," zdôvodnil očarenie žánrom sci-fi s tým, že obľubuje knihy zvlášť českých autorov Jiřího Kulhánka a Miroslava Žambocha.

"Úplne ma to unáša do iného sveta, do nadprirodzena, medzi neohrozených hrdinov, ktorí sú vylepšení všelijakými technológiami a sú z nich neohrození bojovníci," poznamenal s úsmevom Peter a s potešením sa pochválil, že práve dostal čítačku a v nej 8000 nových kníh. O ich selekciu sa postaral Martin Gašpar, basgitarista z Cmorikovej skupiny. "Je to veľmi múdry človek. Vzájomne si radíme. Keď niekto prečíta niečo dobré, hneď to posúva ďalej a knižka takto putuje v kapele."

Na otázku, ako vníma neprajné hlasy, podľa ktorých si Zlatého slávika za minulý rok nezaslúžil, spevák reagoval: "Mám pocit, že som zahral veľmi veľa koncertov minulý rok. Naozaj to neflákam a spievam ako najlepšie viem. Asi som potešil veľa ľudí, keď mi poslali hlas."

Očakávaný štvrtý album by Peter Cmorik rád priniesol fanúšikom v máji. "Bude sa volať O tebe alebo Piesne o tebe, to ešte uvidím. Pravdepodobne na ňom bude 13 skladieb. Drvivá väčšina je z môjho pera, aj hudba aj text, takže autorsky sa na tom podieľam najviac zo všetkých albumov, ktoré som doteraz nahral," spresnil. Pozitívne naladený a zamilovane pôsobiaci spevák a autor ďalej pripustil, že novú platňu ovplyvnil aj vzťah s herečkou a speváčkou Mirkou Partlovou: "Tak to asi vychádza, lebo človek má nejaký životný pocit a podľa toho aj píše veci. Určite veľa pesničiek je spojených s týmto pocitom, teda aj s ňou, ale ja dúfam, že každý si v tom pocite, lebo však o ten pocit ide, nájde ten svoj."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu