Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Šok po 15-tich rokoch: Slováci prišli o Slávika, speváci nemôžu uveriť!

Kuly už viac Slávika nad hlavu nezdvihne. Zobraziť galériu (13)
Kuly už viac Slávika nad hlavu nezdvihne. (Zdroj: reprofoto tv joj)

BRATISLAVA - Koniec ankety! Hlasovanie o najobľúbenejších slovenských interpretov bolo zrušené. Minuloročný 15. ročník Slávika sa tak stal zrejme historicky posledným galavečerom, kde si speváci a skupiny prebrali ocenenia za svoju tvorbu. Dôvodom je klesajúci záujem o hlasovanie. Keďže esemesky chodili stále od menšieho počtu ľudí, výsledky prestali byť reprezentatívne.

Anketa Slávik už nebude pokračovať. Oznámila to agentúra Forza, ktorá galavečer organizovala. „Po vyhodnotení predchádzajúcich ročníkov sa organizátori hudobnej ankety Slávik vzájomne dohodli na jej ukončení. Dôvodom bol kontinuálne klesajúci záujem verejnosti o hlasovanie, ktoré bolo zmyslom a základom celej ankety o najobľúbenejších interpretov slovenskej populárnej hudby,” znie oficiálne stanovisko. 

Poslednými ocenenými sú skupina Desmod, spevák Peter Cmorik a speváčka Tina. V kategórii Objav roka triumfovala Celeste Buckingham. Absolútnym Slávikom za rok 2011 sa stala skupina Desmod. „Ja si myslím, že to je škoda. Najviac ma hnevá, že to v Čechách bude pokračovať a my tu už nič také mať nebudeme. Bola to taká muzikantská oslava, na ktorej sme sa mohli stretnúť fakt všetci. Je to škoda aj kvôli ľuďom, vždy tam mal niekto možnosť vyhrať autíčko a keď sa toho chytil dobrý režisér, tak to bola aj dobrá šou. Čakal som, že to ešte trošku potrvá. Je to škoda, ale nič sa nedeje, čo už...,” reagoval líder skupiny Mário Kuly Kollár.

Niekoľko rokov zbieral ocenenia aj Peter Cmorik, ktorý je zo situácie okolo ankety tiež v šoku. „Ja k tomu len toľko, že je smutné, že slovenská hudba a interpreti, ktorým chodia ľudia na koncerty a tešia sa na ich pesničky, nemajú týmto už žiadnu reláciu na propagáciu a sprostredkovanie svojej tvorby. Takýto stav podľa mňa nie je nikde v Európe,” povedal rozčarovaný spevák pre topky.sk. 

Medzi rozhnevaných umelcov patrí aj Robo Opatovský, ktorému sa zrušenie Slávika vôbec nepáči. „Naša vlastná hudba v našej vlastnej krajine nedostáva priestor, ktorý jej prináleží. Rádiá tvrdia, že ich poslucháči nechcú počúvať slovenské skladby, v televíziách nie je priestor na vysielanie slovenských klipov a ešte sa zruší jediný televízny program, v ktorom sa slovenskí interpreti mohli aspoň raz do roka ukázať! Myslel som, že to už horšie byť nemôže, ale mýlil som sa,” napísal na svojom Facebooku. 

Zdesená je aj Dominika Mirgová. „Ostala som zhrozená. Preboha, veď to bola jediná šou, kde bola na jednom metri štvorcovom kopa úžasných umelcov. Všetci sa tešili na tento večer, ktorý sa už dlho nedal nazvať slávnostný galavečer, ale aj tak to bolo ocenenie spevákov, speváčok za celý rok. Na Slovensku je množstvo umelcov, ktorí nikdy neboli ocenení a zaslúžia si to. Slovensko nedáva absolútne priestor ľuďom, ktorí už dlho bojujú o jeho priazeň. Slovenské rádiá nedávajú priestor slovenskej hudbe, radšej zahrajú anglickú od slovenského interpreta, aby boli v popredí - toto je toho dôsledok, rozohnila sa mladá speváčka. 

Rozčarovanie nad vzniknutou situáciou neskrýva ani Miro Jaroš. „Škoda, znova sa ukázalo, ako radi Slováci podporujú kultúru. Už nám chýba len začať spievať po svahilsky, pretože v angličtine nám to ide veľmi dobre. A potom sa sťažujeme, že je málo slovenskej hudby a jej podpory. Môžeme si gratulovať. Anketu som bral vždy ako preteky o šikovnosti. Nie ako to, kde a za koľko si možno hlasy nazbierať. A možno je celé toto len marketingový ťah, ktorý má otvoriť dvere novému sponzorovi, ktorý vstúpi ako hrdina a celé to tu zachráni“ reagoval pre topky.sk spevák. ​

Podarilo sa nám získať aj stanovisko Zuzany Smatanovej, ktorá sa pravidelne objavovala medzi ocenenými interpretmi. „Myslím si, že je smutné zrušiť hudobnú anketu, ktorá mala takú dlhú tradíciu. Ak dokážu televízie nájsť peniaze a venovať priestor oceňovaniu športovcov, miss, hercov, moderátorov, podporovať reality show, seriály, a hudobníkov odignorovať, tak to je ďalší dôkaz toho, ako si nevážime domácu hudobnú tvorbu. V Čechách majú niekoľko hudobných cien (Óčko, Řebřík, Anděl, Slavík...), my sme prišli najprv o Aurela a teraz aj o Slávika... Noví interpreti už nedostanú priestor, čo je veľká škoda,poznamenala speváčka.

Ocenenia Slávik:

Slávik 2011

Spevák: Richard Müller; Speváčka: Tina; Skupina: Desmod

Absolútny Slávik: Desmod

Slávik 2010

Spevák: Richard Müller; Speváčka: Zuzana Smatanová; Skupina: Desmod

Absolútny Slávik: Zuzana Smatanová

Slávik 2009

Spevák: Peter Cmorik; Speváčka: Zuzana Smatanová; Skupina: Desmod

Slávik 2008

Spevák: Peter Cmorik; Speváčka: Zuzana Smatanová; Skupina: Desmod

Slávik 2007

Spevák: Peter Cmorik; Speváčka: Zuzana Smatanová; Skupina: Desmod

Slávik 2006

Spevák: Peter Cmorik; Speváčka: Zuzana Smatanová; Skupina: Desmod

Slávik 2005

Spevák: Miro Žbirka; Speváčka: Zuzana Smatanová; Skupina: Elán

Slávik 2004

Spevák: Miro Žbirka; Speváčka: Misha; Skupina: Elán

Slávik 2003

Spevák: Richard Müller; Speváčka: Misha; Skupina: Elán

Slávik 2002

Spevák: Miro Žbirka; Speváčka: Jana Kirschner; Skupina: Elán

Slávik 2001

Spevák: Jožo Ráž; Speváčka: Jana Kirschner; Skupina: Elán

Slávik 2000

Spevák: Jožo Ráž; Speváčka: Jana Kirschner; Skupina: Elán

Slávik 1999

Spevák: Pavol Habera; Speváčka: Jana Kirschner; Skupina: Elán

Slávik 1998

Spevák: Pavol Habera; Speváčka: Barbara Haščáková; Skupina: Elán

Prečo skončila anketa Slávik? Čítajte na hudba.sk. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu