Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Najnebezpečnejšia mierová misia: Pri útoku v Mali zomreli štyria mierotvorcovia OSN

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

DAKAR - Štyria príslušníci mierovej misie OSN v Mali zahynuli pri explózii bomby, ktorá zasiahla ich vozidlo v regióne Mopti v strednej časti tejto africkej krajiny. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie OSN.

Šéf mierovej misie OSN v Mali Mahamat Saleh Annadif v stredu uviedol, že útok na mierotvorcov sa odohral na ceste medzi obcou Boni a mestom Douentza. Štyria ďalších príslušníci mierového zboru utrpeli vážne zranenia a následne boli hospitalizovaní.

Generálny tajomník OSN António Guterres útok ostro odsúdil a zdôraznil, že útoky zamerané proti mierovým silám OSN môžu byť na základe medzinárodného práva vojnovými zločinmi. Obeťami sú podľa neho ich príslušníci z Bangladéša.

Annadif ďalej informoval, že v regióne Ségou podobným spôsobom zahynulo šesť tamojších vojakov. Dodal, že misia OSN v Mali v súčasnosti v strednej časti krajiny posilňuje svoj bezpečnostný systém.

Misia OSN v Mali, ktorú tvorí vyše 11.000 vojakov a policajtov, má za úlohu stabilizovať túto nepokojnú západoafrickú krajinu. Vzhľadom na prítomnosť početných militantných skupín najmä na severe Mali patrí táto misia medzi najnebezpečnejšie na svete.

Viac o téme: BombaOSNMali výbuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu