Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Britský politik sa zachoval ako hrdina: Dobodaného policajta sa pokúšal zachrániť

Tobias Elwood Zobraziť galériu (2)
Tobias Elwood (Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN - Britského zákonodarcu Tobiasa Ellwooda, ktorý sa s veľkým úsilím pokúšal zachrániť život strážnikovi Keithovi Palmerovi dobodanému pri stredajšom útoku vedľa budovy parlamentu, si uctili tým, že ho vymenovali na poradcu kráľovnej Alžbety II.

Úrad britskej premiérky Theresy Mayovej oznámil, že Elwooda vymenovali do kráľovskej štátnej rady (Privy Council). Je to komisia vysokopostavených zákonodarcov, sudcov a ďalších osobností, ktorá radí britskej panovníčke. Tento orgán je starý tisíc rokov a jeho členovia majú právo na oslovenie a titul "Right Honorable" (Ctihodný). Titul sa uvádza pred menom.

Štátny tajomník ministerstva vnútra Ben Wallace, ktorý v stredu 22. marca pomáhal koordinovať reakciu vlády na útok, bol takisto vymenovaný do kráľovskej štátnej rady.

Tobias Elwood
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Dunham)

Ellwood - bývalý armády dôstojník, ktorého brat v roku 2002 zahynul pri bombovom útoku na indonézskom ostrove Bali - oživoval dýchaním z úst do úst strážnika Palmera, keď ho útočník Khalid Masood dobodal pri výkone služby, pri strážení parlamentu. Palmer neskôr zraneniam podľahol.

Viac o téme: Tobias ElwoodLondýn útokKeith Palmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu