Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Britská premiérka na dohľad útočníkovi: Autentické VIDEO evakuácie, moment, ktorý ju mohol stáť život

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: youtube/the sun)

BRATISLAVA - Mohlo to skončiť tragédiou. Zatiaľ čo svišťali guľky popri britskom parlamente, prebiehala evakuácia premiérky Theresy Mayovej. Objavilo sa nové autentické video, ktoré ukazuje, že útočník sa k nej dostal nebezpečne blízko. Delili ich iba zhruba 90 metrov. Ba čo viac, Mayová pri evakuácii takmer nabrala iný smer, čo sa jej mohlo vypomstiť.

Ako jediný zatiaľ video priniesol britský denník The Sun. Zábery zachytávajú britskú premiérku ako sa v sprievode ochranky snaží dostať z parlamentu do bezpečia. Medzi ňou a útočníkom ju delili otvorené priechody budovy parlamentu.

Mayová s ochrankármi vychádza z budovy parlamentu smerom k autu
Zobraziť galériu (6)
Mayová s ochrankármi vychádza z budovy parlamentu smerom k autu  (Zdroj: youtube/the sun)

Nestrážené priechody

Tie nikto nestrážil. "Medzi premiérkiným autom a miestom, kde bol útočník bo voľný výhľad," povedal novinám zdroj, ktorý nechcel byť menovaný a ktorý poskytol autentické video. Kvôli anonymite mu zmenili aj hlas na videu.

Strieborný Jaguár čaká na odjazd
Zobraziť galériu (6)
Strieborný Jaguár čaká na odjazd  (Zdroj: youtube/the sun)

VIDEO Evakuácia premiérky

Keby útočili viacerí...

"Nedelili ich žiadne zamknuté dvere, iba dva otvorené oblúkové priechody pre autá. Keby útočilo viac atentátnikov, iba boh vie, čo by sa stalo," nechal sa počuť zdroj. Možno by došlo aj k priamemu útoku na Mayovú. Sun si tiež všíma, že vodič nezobral premiérku hneď preč, ale s odchodom otáľal. To okamžite vyvolalo otázky - čo by bolo s premiérkou, keby útočili viacerí atentátnici? "Možno by utekali cez tie priechody a snažili sa ju pobodať alebo zastreliť".

Britská premiérka na dohľad
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: youtube/the sun)

Opačným smerom

Čo je však zarážajúcejšie, ochranka na istú chvíľu opustí premiérku a tá sa vydá opačným smerom. Až neskôr ju ochranka odprevadí do strieborného Jaguára, ktorý ju odviezol do premiérskeho sídla na Downing street 10. "Do auta," kríči jeden z ozbrojenej stráže na premiérku.

Auto neodíde hneď, ale chvíľu stojí vedľa čierneho Range Roveru
Zobraziť galériu (6)
Auto neodíde hneď, ale chvíľu stojí vedľa čierneho Range Roveru  (Zdroj: youtube/the sun)

Médiá si všimli tiež fakt, že auto s premiérkou neopustí budovu hneď. Nachvíľu zastaví a odchádza až neskôr. V aute s Mayovou bol vodič, a dvaja ozbrojení ochrankári - jeden sedel vedľa vodiča a druhý s ňou vzadu. Spolu so strieborným Jaguárom do Downing Street šiel aj čierny Range Rover.

Theresa Mayová
Zobraziť galériu (6)
Theresa Mayová  (Zdroj: SITA/AP)

Mapa útoku - terorista sa dostal nebezpečne blízko premiérke

Útočník v stredu na londýnskom Westminsterskom moste najprv narazil autom do ľudí na chodníku a následne nožom dobodal policajta hliadkujúceho pred sídlom britského parlamentu. Policajti ho postrelili, neskôr svojim zraneniam podľahol.

Útok okrem páchateľa neprežili štyria ľudia: 48-ročný policajt Keith Palmer, britská učiteľka španielčiny Aysha Fradeová, Američan Kurt Cochran a 75-ročný muž, ktorý zraneniam podľahol vo štvrtok a polícia ho identifikovala ako Leslieho Rhodesa z južného Londýna. Zranených je podľa BBC najmenej 50 ľudí z 11 krajín, 31 je stále v nemocničnom ošetrení, pričom stav dvoch je kritický.

Viac o téme: Ochrankaútok LondýnTheresa May
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu