Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Začal sa oficiálny odchod Británie z EÚ: Nerobíme krok do tmy, ide o kľúčový moment

Theresa Mayová Zobraziť galériu (5)
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP/Christopher Furlong)

LONDÝN - Spojené kráľovstvo dnes oficiálne listom oznámilo aktivovanie článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorým sa spúšťa proces odchodu tejto ostrovnej krajiny z Európskej únie. List, podpísaný britskou premiérkou Theresou Mayovou, osobne prevzal v Bruseli od britského veľvyslanca Tima Barrowa predseda Európskej rady Donald Tusk.

Británia tak začala zavádzať do praxe rozhodnutie svojich voličov, ktorí v referende pred deviatimi mesiacmi hlasovali za vystúpenie z EÚ. "Po deviatich mesiacoch (od referenda) Spojené kráľovstvo doručilo list s oznámením brexitu," napísal Tusk na sociálnej sieti Twitter.

Mayová podpísala list

Britská premiérka Theresa Mayová v utorok podpísala list, ktorým dnes Spojené kráľovstvo oficiálne požiada o odchod z Európskej únie. Británia dnes oficiálne oznámi Európskej únii zámer ukončiť svoje členstvo, čo povedie k začatiu rokovaní medzi Londýnom a Bruselom o jednotlivých aspektoch takéhoto kroku. K samotnému vystúpeniu krajiny z EÚ by malo dôjsť najneskôr o dva roky, teda v závere marca 2019, nie je však vylúčené ani predĺženie rokovaní, ak si to budú okolnosti vyžadovať.

Britská premiérka Theresa Mayová oznámi uplatnenie príslušného článku Lisabonskej zmluvy predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, a to prostredníctvom listu, ktorý mu odovzdá veľvyslanec Británie pri EÚ Tim Barrow. Očakáva sa, že Tusk následne vydá vyhlásenie o prijatí tohto oznámenia a v priebehu 48 hodín rozošle predstaviteľom zvyšných 27 štátov EÚ návrh, ako by mali prebiehať rokovania s britskou vládou.

List, ktorým Británia uplatní článok 50 Lisabonskej zmluvy, odovzdá dnes o 13.30 h SELČ predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi veľvyslanec Británie pri EÚ Tim Barrow. Očakáva sa, že Tusk následne vydá vyhlásenie o prijatí tohto oznámenia a v priebehu 48 hodín rozošle predstaviteľom zvyšných 27 štátov EÚ návrh, ako by mali prebiehať rokovania s britskou vládou.

Theresa Mayová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Christopher Furlong)

Schválenie navrhovaných usmernení bude predmetom mimoriadneho summitu EÚ, ktorý sa uskutoční v Bruseli 29. apríla. Mayová zároveň ešte dnes oznámi uplatnenie článku Lisabonskej zmluvy o ukončení členstva v EÚ aj britskému parlamentu. Ten v súlade s rozhodnutím britského najvyššieho súdu schválil tento mesiac zákon o tzv. notifikácii vystúpenia z EÚ, čo bolo podmienkou spustenia vyjednávacieho procesu.

Zo znenia Lisabonskej zmluvy vyplýva, že k oficiálnemu ukončeniu členstva vystupujúcej krajiny má dôjsť do dvoch rokov od uplatnenia zmieneného článku. V prípade Británie je tak predpokladaným "Dňom B" 30. marec 2019. K brexitu by však mohlo dôjsť aj skôr, ak sa podarí dosiahnuť konečnú dohodu, a naopak, dvojročná lehota môže byť predĺžená, ak s tým budú súhlasiť všetky strany. O vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ rozhodli britskí voliči v referende konanom 23. júna 2016.      

Theresa Mayová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Christopher Furlong)

Britská premiérka chce dosiahnuť komplexnú dohodu o voľnom obchode s EÚ, na čo však podľa odborníkov dvojročné "rozvodové" obdobie nepostačuje. Brusel chce odložiť tieto rokovania až na obdobie po uzavretí zmluvy o vystúpení. Britská vláda a členské štáty EÚ tiež pripúšťajú možnosť, že bude potrebné uzavrieť viacero dočasných dohôd, ktoré poskytnú dostatok času na uzavretie komplexnej dohody o obchodných vzťahoch.

Mayová pred podpisom listu o brexite hovorila s Merkelovou, Tuskom a Junckerom 

Britská premiérka Theresa Mayová sa v utorok večer krátko pred podpísaním listu, ktorým dnes Spojené kráľovstvo oficiálne požiada o odchod z Európskej únie, telefonicky skontaktovala s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Informáciu, ktorú prebrali viaceré európske médiá, potvrdil hovorca úradu premiérky z Downing Street.

V separátnych telefonických rozhovoroch britská premiérka svojich partnerov ubezpečila, že silná Európska únia je v záujme všetkých a že Británia zostane blízkym a oddaným spojencom Európanov. Hovorca úradu britskej premiérky dodal, že Mayová sa s európskymi politikmi zhodla na potrebe začiatku "rozvodových" rokovaní v pozitívnom a konštruktívnom duchu a na tom, že treba zaistiť hladký a riadený proces odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ. Po skončení telefonických rozhovorov s Merkelovou, Tuskom a  Junckerom britská premiérka podpísala oficiálny list, ktorým Británia uplatní článok 50 Lisabonskej zmluvy.

List o brexite je negatívnym posolstvom pre Európu 

Vplyvný komisár Európskej únie pre rozpočet a ľudské zdroje Günter Oettinger dnes vyhlásil, že britský list oficiálne spúšťajúci proces odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ je "negatívnym posolstvom pre Európu ako celok, najmä pre Spojené kráľovstvo". Nemec Oettinger podľa svojich slov očakáva "v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch mnoho ťažkých rokovaní" medzi Úniou a Britániou, informuje agentúra AP.

Británia nerobí skok do temnoty 

Británia dnes oficiálne listom oznámi odchod z Európskej únie, čím začne zavádzať do praxe rozhodnutie voličov Spojeného kráľovstva, ktorí v referende pred deviatimi mesiacmi hlasovali za vystúpenie z EÚ. Británia aj Únia sa vydajú na neprebádané územie, píše agentúra AP. Mayovej úrad informoval, že premiérka povie dnes zákonodarcom v Dolnej snemovni britského parlamentu, že Spojené kráľovstvo sa vydáva na "dôležitú cestu" a občania by sa mali zjednotiť, aby nadviazali na "svetovú Britániu".

"Som pevne odhodlaná dosiahnuť tú správnu dohodu pre každého jedného človeka v tejto krajine," povie ďalej premiérka zákonodarcom. Minister financií Philip Hammond pre britskú spravodajskú stanicu BBC vyhlásil, že spustenie brexitu je "pre Britániu kľúčovým momentom", ale odmietol názor, že krajina robí skok do temnoty.

"Všetci máme rovnaký program. Všetci sa snažíme pre Britániu dosiahnuť najlepšiu možnú dohodu," povedal Hammond. Minister vyjadril optimizmus, že sa podarí "vyrokovať vzťah, ktorý posilní Spojené kráľovstvo a posilní aj Európsku úniu". Gus O'Donnell, bývalý tajomník kabinetu, si je už menej istý.

"Sme v lietadle, ktoré pilotujú členovia EÚ, a my sa z neho chystáme vyskočiť a máme pritom padák, ktorí navrhli ľudia letiaci v lietadle - ale navrhli ho tak, aby každého od skoku odstrašili," povedal tento vysokopostavený štátny úradník. Británia a EÚ budú mať dva roky, aby "rozpárali tapisériu pravidiel, smerníc a dohôd, utkanú za vyše štyri desaťročia, odkedy sa Británia v roku 1973 pridala k vtedajšiemu Európskemu hospodárskemu spoločenstvu (EHS)", uviedla dnes agentúra AP.

Predstavitelia EÚ dajú do niekoľkých dní kolovať návrh inštrukcií, podľa ktorých by mali prebiehať rokovania s britskou vládou o vystúpení z Únie. Schválenie navrhovaných usmernení bude predmetom mimoriadneho summitu EÚ, ktorý sa uskutoční v Bruseli 29. apríla, už bez Mayovej. Británia tvrdí, že sa neobracia chrbtom k svojim susedom a chce zostať priateľom členských štátov EÚ. Mayová vyhlásila, že Spojené kráľovstvo sa stane "silnejším, spravodlivejším, jednotnejším a smerom von hľadiacim" štátom a bude sa snažiť o "nové, hlboké a výnimočné partnerstvo s Európskou úniou".

Brexit musí bolieť čo najmenej

Podľa minulotýždňového vyjadrenia Tuska je potrebné "urobiť všetko pre to, aby bol brexit čo najmenej bolestivý pre EÚ". Hlavný vyjednávač Európskej komisie pre brexit Michel Barnier je zásadnou podmienkou úspešného presadzovania požiadaviek voči Británii jednotný postoj zvyšných 27 členov.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (5)
Donald Tusk  (Zdroj: SITA/AP/Alessandra Tarantino)

Po schválení rámcovej podoby rokovaní s Londýnom bude Barnierov tím poverený vypracovaním podrobných smerníc, ktoré by mala schváliť v máji Rada EÚ pre všeobecné záležitosti. Necelý rok po britskom referende sa budú môcť začať samotné rokovania pod vedením Barniera a osobitného člena britskej vlády Davida Davisa. Na úvod sa musia obe strany dohodnúť, ktoré témy je potrebné riešiť prioritne.

Barnier naznačil, že hlavné požiadavky, ktoré bude presadzovať, sú ochrana práv občanov iných štátov EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve, ako aj splnenie všetkých finančných záväzkov, ktoré má ostrovná krajina voči EÚ, a to "v plnej výške". EÚ zatiaľ oficiálne nevyčíslila, aká bude výška "faktúry" za finančné záväzky Londýna, podľa neoficiálnych odhadov však ide o sumu 55-60 miliárd eur.

Michel Barnier
Zobraziť galériu (5)
Michel Barnier  (Zdroj: SITA/AP/Thierry Monasse)

Barnier a jeho približne 20-členný tím expertov očakávajú, že rokovania o podmienkach "rozvodu" a prípadných prechodných opatreniach potrvajú 18 mesiacov, čo znamená, že by sa mali skončiť približne v októbri 2018. Mal by tak zostať dostatok času na ratifikáciu dohody Európskym parlamentom a získanie potrebnej väčšiny v Európskej rade. Zo strany EÚ musí byť dohoda predložená na schválenie Európskemu parlamentu ešte predtým, než ju - bez účasti Británie - potvrdí Európska rada.

Britský veľvyslanec pri EÚ sa už chystá na odovzdanie listu o brexite 

Britský veľvyslanec pri EÚ Tim Barrow prišiel dnes do svojho úradu v Bruseli na stretnutie s ďalšími ambasádormi, ktoré sa koná len niekoľko hodín pred spustením tzv. brexitu, teda odchodu Británie z Európskej únie.

Barrow je v Bruseli už od utorka a dnes dopoludnia sa zúčastňuje na bežnom stretnutí s veľvyslancami, informuje agentúra AP. Barrow neskôr zo stretnutia odíde a okolo 13.30 h SELČ osobne odovzdá list podpísaný britskou premiérkou Theresou Mayovou predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi. Týmto listom sa oficiálne spustí tzv. brexit. Británia ukončí 44-ročný vzťah s EÚ, keďže tak rozhodli voliči Spojeného kráľovstva v referende pred deviatimi mesiacmi.

Viac o téme: BritániaDonald TuskTheresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu