Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

VIDEO Ďalšie bombové útoky v Turecku: Výbuch zničil policajnú stanicu, sú mŕtvi aj zranení

Útok na policajnú stanicu. Zobraziť galériu (3)
Útok na policajnú stanicu. (Zdroj: YouTube/bursahakimiyet)

MIDYAT - Policajnú stanicu v tureckom meste Midyat neďaleko hraníc so Sýriou dnes zasiahol výbuch auta naloženého výbušninami, oznámila spravodajská televízia CNN Türk. Podľa súkromnej tlačovej agentúry Dogan išlo o samovražedný atentát, pri ktorom explodovala dodávka naložená 500 kilogramami výbušnín. Pri incidente zahynuli najmenej traja ľudia a 30 ďalších bolo zranených, oznámil premiér Binali Yildirim.

VIDEO Ďalší bombový útok v Istanbule: Počet mŕtvych rastie!

K explózii došlo na hlavnej ulici lemovanej kaviarničkami, obchodmi a bankami; výbuch celkom zničil fasádu stanice a vážne poškodil susedné budovy. Z útoku obvinili kurdských separatistov zo Strany kurdských pracujúcich (PKK).

Podľa Yildirima zahynul jeden policajný dôstojník a dvaja civilisti. Nie je jasné, či bilancia zahŕňa aj atentátnika. Mesto Midyat leží v provincii Mardin, ktorá susedí so Sýriou a je súčasťou prevažne kurdského severovýchodu krajiny.

Útok sa odohral iba deň potom, čo bomba zasiahla policajné vozidlo v Istanbule a zabila 11 ľudí počas rannej dopravnej špičky. K zodpovednosti za útok, ktorý bol štvrtý v Istanbule tento rok, sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale kurdskí ozbrojenci pravidelne zneužívajú bomby v autách proti polícii a bezpečnostným silám. Informovala agentúra AP.

Kritika Turecka

Turecko má od vlaňajšieho júla, kedy obnovilo boj proti kurdským separatistom, viac strát v bezpečnostných silách než za intervencie na Cyprus v roku 1974. V reakcii na utorkový bombový útok v Istanbule to povedal šéf tureckej opozície Kemal Kılıçdaroğlu. Kılıçdaroğlu, ktorý stojí na čele stredoľavej Ľudovej republikánskej strany (CHP), povedal, že vláda podľa neho vedie chybnú protiteroristickú aj zahraničnú politiku, pretože v otázke Sýrie sa ocitla v izolácii.

Včerajší útok v Istanbule.
Zobraziť galériu (3)
Včerajší útok v Istanbule.  (Zdroj: SITA)

V Turecku sa dnes
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Atentát v Istanbule bol mierený na policajný autobus. Zahynulo pri ňom 11 osôb, z ktorých sedem boli policajti a 36 ľudí sa zranilo. Boj proti Strane kurdských pracujúcich (PKK) obnovilo Turecko vlani v lete a v ňom za minulých 11 mesiacov padlo 539 členov tureckých ozbrojených síl a tiež 4900 Kurdov. PKK alebo jej odnož sa prihlásila k mnohým atentátom spáchaným od vlaňajška v Turecku.

Viac o téme: AutoVýbuchTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu