Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ďalšie útoky na sýrske mesto Aleppo: Zasiahli nemocnicu, najmenej 15 mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK – Najmenej 15 ľudí zahynulo a desiatky ďalších utrpeli zranenia pri dnešných náletoch na povstalcami ovládané oblasti sýrskeho mesta Aleppo. Jeden zo vzdušných útokov zasiahol provizórnu nemocnicu vo východnej štvrti Šaár.

Informuje o tom stanica BBC s odvolaním sa na aktivistov a pozorovateľské skupiny. Bezprostredne nebolo jasné, kto stojí za náletmi, avšak nad týmto rozdeleným mestom sa usilujú opätovne získať kontrolu vládne sily.

Sýrsky prezident Bašár Asad v utorok vyhlásil, že Damask znovu získa pod svoju kontrolu "každú piaď" krajiny z područia povstalcov. Podľa jeho slov sa Aleppo stane "hrobom nádejí a snov" tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, kľúčového podporovateľa sýrskych povstalcov.

Asad to uviedol počas svojho prvého prejavu v novozvolenom parlamente od apríla, keď došlo k prerušeniu nepriamych mierových rozhovorov v Ženeve, sprostredkovaných OSN. Jedným z najväčších úspechov Asadových síl bolo marcové vytlačenie Islamského štátu z mesta Palmýra.

V súčasnosti vedú vládne jednotky ofenzívu v severnej provincii Rakka, kde sa nachádza rovnomenné mesto, ktoré je metropolou samozvaného kalifátu Daeš. Sily verné Damasku okrem toho v súčasnosti obkľučujú významné, povstalcami ovládané mesto Aleppo.

Viac o téme: SýriaAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu