Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Detský samovražedný atentátnik (12) sa vzdal polícii: Stačilo tak málo a mohol zabíjať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Dvanásťročný chlapec, ktorý údajne absolvoval v Pakistane výcvik ako samovražedný atentátnik, sa v piatok vzdal polícii v afganskej provincii Nangarhár. Tá dnes uviedla, že chlapec prešiel cez hranice a čakal na muža, ktorý mu mal doniesť vestu s výbušninami, informovala tlačová agentúra DPA.

Hovorca polície povedal, že Abúzar pochádza z pakistanského mesta Pešávar a v madrase (náboženská škola pri mešite) ho vycvičili, ako uskutočniť samovražedný útok na bezpečnostné sily v Afganistane.

Chlapec sa však rozhodol vzdať sa polícii, keď videl, že príslušníci afganských bezpečnostných síl sú moslimovia a modlia sa. A požiadal islamského duchovného z mešity, aby mu povedal, ako sa má vzdať.

Niektoré pakistanské madrasy sú považované za liahne extrémizmu. V týchto náboženských školách údajne verbujú a cvičia samovražedných atentátnikov, píše DPA.

V správe, ktorú koncom februára vydala organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW), sa uvádza, že Taliban a extrémistická sieť Hakkáníovcov čoraz viac verbujú do svojich radov deti. Podľa tejto správy "Taliban cvičí a vysiela deti na rozličné vojenské operácie vrátane výroby a umiestňovania improvizovaných výbušných zariadení".

Viac o téme: KábulAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu