Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Desivé VIDEO výbuchu, ktorý zabíjal v Turecku: Sekundy hrôzy teroristického útoku

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecký minister zdravotníctva Mehmet Muezzinoglu dnes povedal, že počas noci zomreli v nemocnici traja zo zranených pri nedeľňajšom bombovom útoku v Ankare. Celkový počet mŕtvych tak stúpol na 37, informovala tlačová agentúra AP. Na internete sa už objavilo aj video výbuchu.

Zranených je 120 ľudí, z nich sa podľa vyjadrenia ministra 17 nachádza v intenzívnej starostlivosti. Medzi mŕtvymi je najmenej jeden z útočníkov. Turecké úrady sa domnievajú, že bomboví atentátnici boli dvaja - muž a žena - a že útok uskutočnili kurdskí militanti, napísala agentúra AP. Väčšina z obetí útoku sú podľa tureckých médií civilisti. 

Posledné sekundy pre výbuchom

Výbuchu iba tesne unikol austrálsky veľvyslanec v Turecku, uviedla dnes v televíznom programe Sky News austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová. Veľvyslanec James Larsen bol vo svojom aute, ktoré stálo na križovatke, keď 20 metrov od neho vybuchla bomba, citovala ju tlačová agentúra DPA. Dodala, že veľvyslanec "je v poriadku - všetci zamestnanci austrálskej ambasády sú v poriadku". 

Desivé VIDEO výbuchu, ktorý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

K zodpovednosti za najnovší útok v Ankare sa zatiaľ nikto neprihlásil. Premiér Ahmet Davutoglu vyhlásil, že turecké orgány majú "konkrétnu informáciu o teroristickej organizácii, ktorá tento zbabelý útok uskutočnila". Davutoglu po tomto útoku zrušil svoju utorňajšiu cestu do Jordánska. 

Desivé VIDEO výbuchu, ktorý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Turecké letectvo zaútočilo po útoku v Ankare na ciele kurdských povstalcov v severnom Iraku. Štátna tlačová agentúra Anadolu informovala, že deväť lietadiel typu F-16 a dve F-4 napadli 18 postavení Strany kurdských pracujúcich (PKK) v severnom Iraku, vrátane pohoria Kandil, kde má základňu vedenie skupiny. 

Desivé VIDEO výbuchu, ktorý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Anadolu dodala, že polícia dnes v meste Adana na juhu Turecka zadržala desiatky údajných militantov. Turecká vláda uvalila na informácie o útoku v Ankare embargo, netýka sa však štátnych médií. Turecké médiá uviedli, že súd v Ankare uvalil v súvislosti s útokom informačné embargo na sociálne siete po tom, ako na nich začali kolovať snímky a videá z miesta bombového útoku. 

Desivé VIDEO výbuchu, ktorý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan povedal, že takéto útoky sú zamerané proti "celistvosti krajiny" a zdôraznil, že Turecko bude pokračovať v boji proti terorizmu, "kým ho nedostane na kolená". Útok odsúdili generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a prostredníctvom hovorcu Kremľa aj ruský prezident Vladimir Putin, uviedla DPA. Európska únia vyjadrila Turecku svoju sústrasť. 

Turecká polícia zatkla v súvislosti s útokom v Ankare 11 podozrivých

Turecká polícia zatkla už 11 osôb v súvislosti s nedeľňajším bombovým útokom v Ankare, ktorý si vyžiadal najmenej 37 obetí na životoch a 125 zranených. Informoval o tom dnes turecký premiér Ahmet Davutoglu, citovala ho agentúra Reuters.

Davutoglu zároveň naznačil, že za útok by mohla byť zodpovedná zakázaná militantná skupina Strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorú označil termínom "separatistická teroristická organizácia". Dodal, že turecké úrady pokračujú s testami DNA, na základe ktorých bude možné zistiť totožnosť dvoch údajných páchateľov bombového útoku. 

Nemenovaní príslušníci tureckých bezpečnostných síl už skôr uviedli, že jedným z dvoch údajných páchateľov nedeľňajšieho útoku bola príslušníčka zakázanej militantnej skupiny Strana kurdských pracujúcich (PKK) pochádzajúca z mesta Kars na severovýchode Turecka. Napojenie na PKK sa údajne preukázalo aj v prípade druhého útočníka. 

K najnovšiemu výbuchu v Ankare, ktorý otriasol v nedeľu vo večerných hodinách rušným dopravným uzlom blízko budov ministerstiev spravodlivosti a vnútra, sa zatiaľ nikto neprihlásil. 

Lajčák poslal tureckému kolegovi sústrastný telegram

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák zaslal dnes v súvislosti s nedeľňajším teroristickým útokom v Ankare sústrastný telegram tureckému ministrovi zahraničných vecí Mevlütovi Čavušogluovi. „S hlbokým zármutkom som prijal správu o hroznom teroristickom útoku v štvrti Kizilay v Ankare. Slovensko ostro odsudzuje nedeľňajší útok a vyjadruje solidaritu s tureckým ľudom vo vojne proti terorizmu,“ uvádza sa v sústrastnom telegrame. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.

Viac o téme: TureckoAnkara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu