Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Nemci varujú pred ďalším teroristickým útokom v Turecku: Uzavreli aj školu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

ANKARA - K zodpovednosti za nedeľňajší atentát v Ankare, ktorý si vyžiadal životy 37 ľudí, sa dnes prihlásila skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK). Vláda už útok pripísala zakázanej Strane kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je však podľa mienky odborníkov s TAK úzko prepojená. Nemecko kvôli obavám z ďalších útokov nechalo uzavrieť zastupiteľské úrady v Ankare a Istanbule.

„Večer 13. marca bol vykonaný v 18:45 samovražedný útok v uliciach metropoly fašistickej tureckej republiky. K tomuto útoku sa hlásime,“ uviedla skupina TAK na svojich internetových stránkach. Podľa vyhlásenia bol útok namierený na bezpečnostné zložky, ktoré sa podieľajú na ofenzíve proti kurdským bojovníkom na juhovýchode krajiny a nie na civilistov. TAK tiež uviedla, že má v úmysle zaútočiť znova.

Potrestali vraždu slovenských horolezcov Dobeša a Šperku: Terorista dostal trest smrti!

Samovražedný útok v nedeľu otriasol ankarskou štvrťou Kizilay. Auto naložené trhavinami explodovalo v blízkosti autobusového dopravného uzlu, kde v tom čase na zastávkach čakalo veľa ľudí. Na mieste prišlo o život 30 osôb, ďalších sedem ľudí zomrelo v nemocnici. Zranené boli ďalšie desiatky osôb.

Turecká vláda rýchlo obvinila Kurdmi z PKK a ako odvetu začala v pondelok nálety na pozície tejto strany na severe Iraku. Zahynulo pri nich 45 kurdských bojovníkov.

Na zhoršenú bezpečnostnú situáciu reagovalo už v utorok Nemecko, ktoré varovalo nemeckých občanov v tureckej metropole pred hrozbou nových útokov. Dnes nemecké ministerstvo zahraničia informovalo o tom, že s ohľadom na bezpečnosť preventívne uzavrelo svoje veľvyslanectvo, nemeckú školu v Ankare a zastupiteľský úrad v Istanbule.

Skupina Sokoly oslobodenia Kurdistanu bojuje dlhodobo proti tureckej vláde a prihlásila sa tiež k februárovému atentátu, pri ktorom v Ankare zahynulo 30 ľudí. Atentát bol podľa nej odvetou za vojenské operácie, ktoré proti kurdskej menšine na východe krajiny vedie turecká armáda z rozkazu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Členovia TAK o sebe tvrdia, že sa od PKK odštiepili a operujú samostatne. Podľa odborníkov však sú obe skupiny stále úzko prepojené. Turecké úrady sa domnievajú, že skupina TAK je pre PKK iba akýmsi rúškom v prípade, že spácha útok, pri ktorom zahynú civilisti a ktorý vyvolá rozhorčenie obyvateľov. PKK tvrdí, že skupinu TAK tvoria jej bývalí členovia, ktorí nesúhlasia s ich snahami o mierový proces. Ten bol vlani prerušený práve potom, čo turecká armáda začala bojové operácie na východe krajiny.

...

Viac o téme: Teroristický útokTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu