Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Brusel sa bojí útokov: Ľudia nevychádzajú z domov, polícia hľadá teroristov

Ľudia stále smútia a zapaľujú sviečky kvôli piatkovým útokom v Paríži. Molenbeek, Belgicko
Ľudia stále smútia a zapaľujú sviečky kvôli piatkovým útokom v Paríži. Molenbeek, Belgicko (Zdroj: SITA)

BRUSEL - V belgickej metropole Brusel dnes platí druhý dňom najvyšší stupeň pohotovosti pre bezprostrednú hrozbu teroristického útoku. Úrady situáciu znovu posúdia popoludní, je ale pravdepodobné, že opatrenie bude predĺžené. Naznačil to starosta bruselskej štvrti Schaerbeek Bernard Clerfayt keď rozhlasovej stanici RTBF povedal, že pokračuje pátranie po dvoch nebezpečných teroristoch, ktorí by mohli zaútočiť.

"To nebezpečenstvo tu je. Dozvedeli sme sa, že na území Bruselu sa nachádzajú dvaja teroristi a že môžu vykonať niečo nebezpečné," citovala starostu agentúra DPA. "Preto musíme zostať veľmi obozretní," dodal Clerfayt. Bruselská polícia už viac ako týždeň pátra po Salah Abdeslamovi, ktorý sa údajne priamo zapojil do atentátov vo francúzskej metropole z 13. novembra a potom sa vrátil do bruselskej štvrti Molenbeek, kde žil. Jeden z Abdeslamových bratov sa v Paríži vyhodil do povetria. O "niekoľkých podozrivých" osobách sa flámskej televízii VRT dnes hovoril aj belgický minister vnútra Jan Jambon. "Hrozba je väčšia než len samotný Abdeslam," povedal. "Ide o niekoľko podozrivých, preto sme prijali také množstvo opatrení," dodal.

Abdeslamov starší brat Mohamed je presvedčený, že "Salah si to na poslednú chvíľu rozmyslel a neurobil to, čo pôvodne urobiť zamýšľal" "Je to viac než len moja nádej, je to presvedčenie. Salah je veľmi inteligentný, myslím, že si to na poslednú chvíľu rozmyslel," povedal televízii RTBF. Zároveň znovu svojho brata vyzval, aby sa vzdal.

Belgické úrady vyhlásili v sobotu v Bruseli, kde sídli aj inštitúcia Európskej únie a NATO, štvrtý, najvyšší stupeň ohrozenia pre bezprostrednú hrozbu teroristického útoku. Premiér Charles Michel na tlačovej konferencii po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu povedal, že panujú obavy, že "by niekoľko osôb so zbraňami a výbušninami mohlo začať útok ... možno na niekoľkých miestach".

Ani dnes, rovnako ako v sobotu, nejazdia v belgickej metropole metro, väčšina autobusových a električkových liniek je ale v prevádzke. Opatrenie sa týka aj futbalových zápasov a úrady vyzvali obyvateľov, aby sa vyhýbali miestam s väčšou koncentráciou ľudí. V uliciach mesta sú naďalej policajné a vojenské hliadky.

Schôdzka regionálne bezpečnostné rady - podobne ako v sobotu za účasti premiéra, starostov bruselských mestských obvodov a náčelníkov policajných útvarov - sa má opäť stretnúť dnes o 17:00. Preskúma situáciu a rozhodne, či pre metropola zostane v platnosti štvrtý stupeň ohrozenia vrátane reštriktívnych opatrení.

Rada v sobotu okrem iného rozhodla o zastavení prevádzky metra do 15:00 dnes, však minister spravodlivosti Koen Geens televízii VRT povedal, že podzemná dráha bude otvorená pravdepodobne až v pondelok. "Nie sme vedení panikou a strachom, ale potrebujeme čas, aby sme všetko zreorganizoval," vysvetlil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu