Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

NATO zasadilo Rusku ďalšiu ranu: Čierna Hora dostala oficiálnu členskú pozvánku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRUSEL - Čierna Hora dostala dnes oficiálne pozvánku stať sa 29. členom Severoatlantickej aliancie. Dohodli sa na tom ministri zahraničných vecí členských krajín NATO na rokovaní v Bruseli.

"Blahoželáme Čiernej Hore... Toto je začiatok veľmi krásnej aliancie," uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorého citovala agentúra Reuters. 

Možný vstup Čiernej Hory do aliancie označila Moskva nedávno za škodlivý pre európsku bezpečnosť. Členstvo najmenšej členskej krajiny bývalej Juhoslávie v aliancii by podľa Andreja Kelina z ruského ministerstva zahraničných vecí zasadilo "ďalšiu ranu" vzťahom medzi Moskvou a NATO. 

Pozvánka Čiernej Hory do NATO je úžasnou správou pre západný Balkán

Pozvánka Čiernej Hory do Severoatlantickej aliancie je "úžasnou správou" pre celý západný Balkán, vyhlásil dnes šéf čiernohorskej diplomacie Igor Lukšič.

Jeho slová zazneli krátko po tom, čo sa ministri zahraničných vecí členských krajín NATO dohodli v Bruseli na pozvaní Čiernej Hory do tejto vojenskej aliancie, aby sa tak stala jej 29. členom. 

"Toto je naozaj veľký deň pre moju krajinu, verím, že zaslúžený," citovala Lukšiča agentúra DPA. "Pozvanie Čiernej Hory je úžasnou správou aj pre západný Balkán, pre posilnenie jeho bezpečnosti a stability," doplnil minister. 

Sľúbil, že Čierna Hora bude vytrvalo pokračovať v zavádzaní reforiem, napríklad pokiaľ ide o boj proti korupcii či zlepšenie obranného sektoru. 

"Sme si plne vedomí toho, že táto pozvánka nie je zavŕšením procesu, ale jeho začiatkom... Sme odhodlaní neustále sa zlepšovať a neúnavne pracovať. Nie preto, aby sme potešili ostatných, ale aby sme zmenili našu spoločnosť k lepšiemu," dodal Lukšič. 

Nasledovať budú prístupové rokovania a ratifikácia v parlamentoch členských krajín NATO. 
Rusko však už dávnejšie varovalo, že prijatie Čiernej Hory do aliancie bude škodlivé pre európsku bezpečnosť a zvýši napätie vo vzťahoch medzi Moskvou a NATO, poznamenáva DPA. 

Ak Čierna Hora vstúpi do NATO, Rusko s ňou ukončí spoločné projekty

Rusko ukončí spoločné projekty s Čiernou Horou - vrátane vojensko-technických -, ak táto balkánska krajina vstúpi do Severoatlantickej aliancie. Pre agentúru RIA Novosti to dnes uviedol Viktor Ozerov, predseda výboru ruskej Rady federácie pre obranu a bezpečnosť.

"Čierna hora sa počnúc dneškom stáva pre Rusko krajinou, ktorá je potenciálnym účastníkom bezpečnostnej hrozby pre našu krajinu," povedal Ozerov, šéf výboru Rady federácie, ktorá je hornou komorou ruského parlamentu.

Jeho slová zazneli krátko po tom, čo sa dnes ministri zahraničných vecí členských štátov NATO dohodli v Bruseli na pozvaní Čiernej Hory do tejto vojenskej aliancie, aby sa tak stala jej 29. členom.

Rusko však už dávnejšie varovalo, že prijatie Čiernej Hory do aliancie bude škodlivé pre európsku bezpečnosť a zvýši napätie vo vzťahoch medzi Moskvou a NATO, poznamenala agentúra DPA.

Viac o téme: NATOBruselMoskvaČierna Hora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu