Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Novinár, ktorý prežil masakru v redakcii, prehovoril: Na vlastné oči som videl horor!

Foto po teroristickom útoku na parížsku redakciu Zobraziť galériu (3)
Foto po teroristickom útoku na parížsku redakciu (Zdroj: Le Monde, Twitter)

PARÍŽ – Spočiatku si všetci mysleli, že je to žart. Ozbrojený maskovaný muž však spustil paľbu a vtedy sa Laurent Léger vrhol za písací stôl, kde ho útočníci nemohli vidieť. Keď sa spamätal a streľba utíchla, zistil, že polovica jeho kolegov z Charlie Hebdo nemala také šťastie ako on.

Redaktori mali práve poradu, keď za oknami počuli niečo ako petardy alebo ohňostroj. Nikto z nich vtedy ešte netušil, aká hrôza ich čaká. Vzápätí počuli blížiace sa kroky. „Bol oblečený celý v čiernej, v kukle a oboma rukami zvieral zbraň. Vyzeral ako príslušník bezpečnostných síl,“ povedal Léger o fanatickom vrahovi. Útočník jednoducho rozrazil dvere, začal volať Alláh akbar (Alah je veľký) a potom vykríkol: „Charbe!“ Priamo oslovil šéfredaktora časopisu, ktorému sa už viackrát vyhrážali smrťou kvôli provokatívnemu obsahu časopisu a zosmiešňovanie islamu.

Laurent Léger
Zobraziť galériu (3)
Laurent Léger  (Zdroj: Twitter)

„Potom spustil krvavú streľbu, v miestnosti bol cítiť pach pušného prachu,“ opísal prežitú hrôzu novinár. Ľudia padali jeden po druhom. „Niekoľko sekúnd a všetci boli na zemi,“ povedal Léger, ktorého si útočníci za stolom nevšimli, pretože streľba prebiehala v náhodnom poradí a chaose. „Videl som ostatných na zemi a potom panovalo už len dlhé ticho“.

Keď si novinár myslel, že je po všetkom, opäť započul kroky. Strelec sa vracal a on sa zľakol, že bude hľadať preživších. Počul, ako sa ešte s niekým rozpráva a vtedy pochopil, že útočili dvaja strelci. Na jeho prekvapenie sa však muži otočili a odišli bez toho, aby prehľadávali ležiacich.

Útočníkov nakrútil na video očitý svedok
Zobraziť galériu (3)
Útočníkov nakrútil na video očitý svedok  (Zdroj: YouTube)

Léger spolu s ostatnými, ktorí neboli zasiahnutí, vstal, aby pomohol raneným kolegom. Jedného z nich držal za ruku, kým prišla záchranka. „Videl som okolo seba veľa krvi a polovicu redakčného tímu na zemi. Videl som hrôzu,“ komentoval strašný zážitok  a dodal, že stále nevie, ako sa mu vlastne podarilo prežiť.

Medzi dvanástimi, ktorí utŕžili smrteľný zásah, bol aj šéfredaktor a jeho ochrankár. Vonku pred redakciou útočníci zabili aj údržbára a ďalšieho policajta. „Všetko prebehlo tak rýchlo, že to ešte nikto z nášho malého tímu nevstrebal. Ešte stále si nedokážeme uvedomiť, že sa to naozaj stalo.“ Hoci sa časopis ironicky vysmieval z džihádistov, nikto z redakcie neveril, že by k niečomu takému mohlo dôjsť napriek vyhrážkam voči šéfredaktorovi.

Léger v rozhovore pre rádio France Info zdôraznil, že je dôležité, aby časopis vychádzal aj naďalej. Redakcii navyše poskytol pomoc francúzsky denník Libération, keď mu ponúkol celé poschodie na svoju činnosť. Namiesto pôvodných 60 000 kópií vyjde najbližšie až milión výtlačkov Charlie Hebdo. Je to výzva na boj proti ľudskej hlúposti a všetkému fundamentalizmu,“ dodal.

Charlie Hebdo - záznam očitého svedka

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu