Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pochovali obete bombového samovraha z Burgasu: Nenarodené dieťa, prosby, slzy!

V Izraeli dnes pochovali obete atentátu Zobraziť galériu (6)
V Izraeli dnes pochovali obete atentátu (Zdroj: SITA)

SOFIA/TEL AVIV - Samovražedný bombový útočník, ktorý zabil na letisku v Burgase päť Izraelčanov a ich bulharského šoféra, bol cudzí štátny príslušník. Uviedli to dnes v Sofii bulharskí predstavitelia. V Izraeli medzitým pochovali obete atentátu.

Bulharský minister vnútra Cvetan Cvetanov povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Sofii, že podozrivý, ktorý takisto zahynul pri výbuchu, pricestoval do Bulharska viac ako týždeň pred útokom.

Polícia v Bulharsku je presvedčená, že atentátnik strávil v Burgase, meste na pobreží Čierneho mora, pred útokom najmenej štyri dni.

Ministerstvo vnútra informovalo, že odborníci zo Spojených štátov, Švajčiarska a Francúzska pomôžu Bulharsku s vyšetrovaním bombového útoku. Interpol takisto vyslal do krajiny svoj vyšetrovací tím.

V Izraeli dnes pochovali obete atentátu. Na večný odpočinok uložili v rodnom meste Petah Tikva, ležiacom východne od Tel Avivu, Icika Colganiho (28). Jeho manželka Gilat utrpela vážne zranenia a o mužovej smrti jej povedali iba dnes ráno. Lekári jej nepovolili účasť na pohrebe.

"Nemôžem uveriť, že sa s tebou navždy lúčime. Naše zdesenie je nevýslovné - odišiel si na dovolenku a vrátil si sa v rakve," povedal pri hrobe Colganiho švagor Jair.

Štvormesačné dieťa manželov bolo v starostlivosti starých rodičov. Mladý pár mal v úmysle stráviť v Bulharsku predĺžený víkend - spolu s Amirom Menašem, Colganiho priateľom z detstva, ktorý pri atentáte tiež zahynul a jeho žena Natalie utrpela zranenia.

Menašeho pochovali v Petah Tikva po pohrebe kamaráta Colganiho. Rozrušená Natalie Menašeová bola pri manželovom hrobe na invalidnom vozíku. "Vráť sa mi, nemôžem bez teba žiť," povedala a priblížila sa s vozíkom k rakve.

Na severnom pobreží Izraela pri meste Akko pochovali Maora Haruša (25). Neskôr na tom istom mieste pochovali aj jeho kamaráta Eliora Preissa (26). Do Bulharsko išli s tretím spoločníkom, ktorý atentát prežil, ale bol vážne zranený.

Kochavu Šrikiovú (44) pochovali v meste Rišon LeZion. Pred odchodom do Burgasu svojej rodine povedala, že je prvýkrát tehotná - po rokoch liečby neplodnosti. Jej manžel Jicchak utrpel pri útoku zranenia a pátral po nej v troskách po explózii. Teraz leží v nemocnici v Bulharsku a o smrti manželky sa dozvedel vo štvrtok.

Rakvy s piatimi obeťami dopravili do Izraela dnes krátko po polnoci. Do vlasti ich doviezlo lietadlo izraelských vzdušných síl a na medzinárodnom letisku Bena Guriona pri Tel Avive ich prijali počas vojenského obradu. Rakvy, každá zahalená izraelskou vlajkou, vyniesli z lietadla vojaci a umiestnili ich na katafalky prikryté čiernym súknom. Vojenský kaplán pritom recitoval žalmy.

Minister pre cestovný ruch Stas Misežnikov, ktorý zastupoval na obrade vládu, povedal rodinám zabitých: "Žiaľ, ktorý vás postihol, sa nedá nijako utíšiť. Azda to bude vaša posledná rana."

Pozostalí potom pristúpili k rakvám, niektorí ich objali a plakali.

Tridsaťšesť ranených Izraelčanov dopravili do vlasti vo štvrtok dvoma lietadlami vzdušných síl. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil z útoku Teherán a prisahal "tvrdú odplatu".

Netanjahu a ďalší izraelskí predstavitelia obvinili z atentátu aj hnutie Hizballáh. Teherán a libanonská organizácia toto obvinenie odmietli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu