Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Atentátnik z Burgasu použil 3 kilá TNT, tvrdí bulharský minister vnútra

Zničený autobus Zobraziť galériu (7)
Zničený autobus (Zdroj: SITA)

SOFIA - Vyšetrovanie bombového útoku na izraelských turistov, ktorého dejiskom sa v stredu stalo letisko v bulharskom Burgase, pokračuje za účasti expertov viacerých štátov, vrátane USA, Francúzska či Švajčiarska..

Samovražedný útočník, ktorého identitu sa ešte nepodarilo objasniť, použil pri útoku tri kilogramy TNT, informoval v piatok vo vysielaní bulharskej televízie šéf tamojšieho rezortu vnútra Cvetan Cvetanov. Analýza materiálov, ktoré sa našli na mieste útoku, podľa jeho slov ešte pokračuje.

Americký prezident Barack Obama vyjadril v piatok telefonicky sústrasť bulharskému premiérovi Bojkovi Borisovovi a súčasne ho ubezpečil o podpore bulharských úradov v ich úsilí o objasnenie prípadu. Najvyšší americký predstaviteľ opätovne odsúdil tento "barbarský útok" a zhodne s predsedom bulharskej vlády ocenil spoluprácu oboch krajín pri prevencii terorizmu. Zároveň vyjadril Bulharsku ako členskej krajine NATO vďaku za  príspevok k medzinárodnému mieru a bezpečnosti, informoval Biely dom.
     

Ako vyplýva z informácií cyperských médií, tamojšia polícia zadržala ešte 7. júla v hoteli v Limassole istého 24-ročného Libanončana, ktorý je podozrivý z prípravy útoku na izraelských turistov. Muž, ktorého na stredomorskom ostrove vypočúvajú a mienia predbežne ponechať vo vyšetrovacej väzbe, pricestoval na Cyprus z Londýna a mal pri sebe švédsky cestovný pas. Našli sa u neho kresby k istému izraelskému lietadlu. Kriminalisti predpokladajú, že terčom jeho útoku sa malo stať práve lietadlo alebo autobus.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu