Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Zvrat vo vyšetrovaní atentátu v Burgase: Za výbuchom je niekto iný!

Mehdi Ghezali je vraj mimo podozrenia Zobraziť galériu (3)
Mehdi Ghezali je vraj mimo podozrenia (Zdroj: businessinsider.com, haaretz.com)

BURGAS - Švédske tajné služby a bulharské úrady popreli, že by Mehdi Ghezali bol samovražedný atentátnik, ktorý zabil päť izraelských turistov a dvoch Bulharov počas výbuchu na letisku. Informovali o tom noviny Times of Israel.

Napriek správam z Bulharska, že mužom v pozadí samovražedného útoku na letisku v Burgase bol 33-ročný alžírsko-švédsky islamista Mehdi Ghezali, ktorý strávil dva roky v americkej vojenskej väznici Guantánamo, Mark Vadasz, riaditeľ komunikačného odboru švédskej tajnej polície Säpo, pre noviny Svenska Dagbladet uviedol, že tieto tvrdenia sú nepravdivé.

Americká televízia ABC medzitým informovala, že aj bulharskí predstavitelia popreli, že za útokom bol Ghezali.

Ghezaliho zadržali v Pakistane v roku 2001. Po prepustení ho poslali naspäť do Švédska a tamojšia vláda netrvala na obvineniach voči nemu. Podľa televízie RT pakistanské úrady Ghezaliho znovu zadržali v roku 2009 na afganskej hranici, ale opäť ho prepustili a vypovedali do jeho domoviny.

Samovražedný útočník nebol Bulhar, uviedol dnes bulharský minister vnútra Cvetan Cvetanov. "Hovoríme o osobe, ktorá nie je bulharským občanom," povedal Cvetanov na tlačovej konferencii v Burgase. Ako dodal, Bulharsko na identifikácii atentátnika spolupracuje s ďalšími dvoma nemenovanými krajinami.

Vyšetrovatelia uviedli, že sa im podarilo získať vzorky DNA z prstov páchateľa a overujú údaje v databázach v snahe identifikovať ho.

Podľa Cvetanova podozrivý muž pobudol v Bulharsku štyri až sedem dní. Americký vodičský preukaz na meno Jacque Felipe Martin bol podľa úradov zrejme podvrhom, uviedla televízia Russia Today. Hoci zábery z bezpečnostnej kamery ukazujú dlhovlasého muža, samovražedný útočník mal mať krátky zostrih.

Bulharská prokurátorka uviedla, že útočník sa pravdepodobne pokúsil požičať auto v mestečku Pomorie, ale majiteľovi požičovne sa nepozdávala jeho licencia, preto kontrakt odmietol. Podozrivý muž mal hovoriť po anglicky so "špecifickým" prízvukom. Bol však pokojný a na jeho správaní majiteľ nevidel nič neobvyklého.

V Izraeli dnes začali pochovávať obete teroristického útoku, píše agentúra DPA. Truhly s telami piatich Izraelčanov dopravili do vlasti krátko pred polnocou miestneho času na palube izraelského lietadla typu C-130 Hercules. Na letisku Bena Guriona v Tel Avive ich čakali s vojenskými poctami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu