Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Špekulácie o samovražednom atentáte v Burgase: Stojí za tým Hizballáh?

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil militantov Hizballáhu z vykonania stredajšieho útoku na letisku v Burgase
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil militantov Hizballáhu z vykonania stredajšieho útoku na letisku v Burgase (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Samovražedný bombový atentát, pri ktorom boli v stredu v Bulharsku zabití izraelskí turisti, niesol typické znaky akcie militantov z libanonského hnutia Hizballáh, podporovaného Iránom, ale americké ministerstvo obrany ešte nezistilo, kto za útokom stál.

Oznámil to dnes hovorca Pentagónu. Útok na autobus s Izraelčanmi na letisku v Burgase "nesie charakteristické znaky Hizballáhu", povedal novinárom tlačový tajomník Pentagónu George Little.

Bulharský minister vnútra Cvetan Cvetanov dnes už skôr vyhlásil, že útočník, ktorý zabil seba a šesť ďalších ľudí, bol cudzí štátny príslušník. Sofia vyšetruje atentát za pomoci zahraničných tajných služieb, dodal Cvetanov. Hovorca Pentagónu sa vyhol odpovedi na žiadosť, aby charakterizoval znaky útoku Hizballáhu alebo aby opísal odlišnosti napríklad od útoku al-Káidy, ktorá nie je napojená na Irán.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil militantov Hizballáhu z vykonania stredajšieho útoku na letisku v Burgase, ktoré je vstupnou bránou pre turistov, prichádzajúcich na bulharské pobrežie Čierneho mora. Irán akúkoľvek účasť na atentáte odmieta.

Bulharské úrady skúmajú dôkazy z krvavého útoku a snažia sa určiť totožnosť atentátnika. Podľa bulharskej prokuratúry muž pokladaný za útočníka mal krátke vlasy, a nie dlhé, aké zachytáva videozáznam. Niekoľko dní pred zločinom sa pokúšal prenajať auto, ale odmietli ho, pretože jeho preukaz totožnosti vyzeral podozrivo.

Svedkyňa uviedla, že bombový atentátnik mal parochňu. Majiteľka požičovne áut Afrodita Petrovová povedala pre bulharskú televíziu, že podozrivý mal krátke vlasy a rozprával po anglicky s arabským prízvukom. Dodala, že na videozázname z bezpečnostných kamier videla tú istú osobu s dlhými vlasmi.

Minister vnútra Cvetanov vyhlásil, že vyšetrovaním sa vylúčilo, že bombový útočník bol bulharský občan, ale nespresnil, ako na to úrady prišli. "Teraz sa sústreďujeme na zistenie totožnosti samovražedného bombového útočníka a na jeho prípadné miesta pobytu pred výbuchom," vysvetlil minister.

Úrady skúmajú jeho odtlačky prstov, DNA a falošný vodičský preukaz vydaný v americkom štáte Michigan. Bezpečnostné kamery zachytili pred útokom predpokladaného atentátnika, ako sa pohybuje v termináli letiska. Na hlave s dlhými vlasmi mal bejzbalovú šiltovku, oblečený bol v tričku a kockovaných krátkych nohaviciach, mal aj veľký batoh.

Podľa Cvetanova batoh obsahoval bombu, ktorá vybuchla v batožinovej časti autobusu. Atentátnik mal podľa odhadov približne 35 rokov a bol v Bulharsku už štyri alebo šesť dní pred útokom.

Bomba explodovala krátko po tom, čo Izraelčania nastúpili do autobusu pri letisku v Burgase, ktoré je obľúbeným letoviskom izraelských turistov - najmä absolventov škôl pred ich nástupom na vojenskú službu. Burgas sa nachádza približne 400 kilometrov východne od metropoly Sofia.

Izrael udržiava priateľské vzťahy s Bulharskom od pádu komunizmu. Bulharsko počas druhej svetovej vojny odmietalo požiadavky nacistov deportovať Židov do koncentračných táborov. Mnohí z nich emigrovali do Izraela, keď po vojne prevzali moc v krajine komunisti. V Bulharsku v súčasnosti žije približne 5000 Židov.

V Izraeli dnes pochovali päť obetí atentátnika. Šiestou obeťou bol bulharský šofér.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu