Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Počet obetí japonskej sopky sa zvýšil, zahynulo už 48 ľudí

Japonská sopka Ontake
Japonská sopka Ontake (Zdroj: SITA)

OTAKI - Japonské pohotovostné zložky v stredu našli na sopke Ontake telá ďalších viac ako 10 obetí minulotýždňovej erupcie, ktorých počet sa tak zvýšil na 48.

Aktuálnu bilanciu zverejnila polícia prefektúry Nagano, na ktorej území sa vyše 3000-metrová hora nachádza. Pátracie práce po viacerých prerušeniach obnovili napriek obavám z prítomnosti jedovatých plynov a možnosti novej erupcie. Predstavitelia prefektúry a polície informovali, že väčšinu mŕtvych našli v okolí vrcholu, kde v čase výbuchu oddychovali či obedovali horolezci. Obete dopravili pomocou vrtuľníkov na úpätie sopky, kde čakajú príbuzní a priatelia ľudí považovaných za nezvestných.

Vulkán ležiaci približne 200 kilometrov západne od Tokia nečakane vybuchol v sobotu okolo poludnia miestneho času. Takmer 70 ľudí vyviazlo so zraneniami, pričom podľa zdravotníkov mnoho z nich zrejme zasiahli do chrbta letiace skaly. Niektorým z nich navyše museli najskôr opatrne odstrániť vrstvu popola na pokožke. Erupcia sa odohrala v období, keď japonskí turisti chodia na Ontake tradične vítať prichádzajúcu jeseň. Ide pritom o prvý prípad za viac ako 20 rokov, keď v Japonsku zaznamenali obete na životoch v súvislosti s výbuchom sopky, hoci krajina patrí medzi oblasti vysokej seizmickej a vulkanickej aktivity. Podobná tragédia sa naposledy stala v roku 1991, keď 43 ľudí zahynulo na sopke Unzen v juhozápadnej časti krajiny. Zatiaľ nie je jasné, prečo seizmológovia nevedeli predpovedať erupcie na Ontake, keďže v krajine funguje prepracovaný systém varovania pred podobnými udalosťami. Sopka naposledy vybuchla v roku 2007.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu