Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Obrovské nešťastie: VIDEO Loď narazila do mohutného mosta! Ten sa zrútil do mora: Sedem ľudí je nezvestných

Zrútenie mostu v americkom meste Baltimore
Zrútenie mostu v americkom meste Baltimore (Zdroj: X/Visegrád 24)

BALTIMORE - Na východnom pobreží Spojených štátov sa dnes zrútil štvorprúdový cestný most, do ktorého predtým narazila nákladná loď. Informoval o tom server Fox Baltimore. Zatiaľ nie je jasné, či si kolaps 2,5 kilometra dlhej stavby vyžiadal obete, podľa hasičov však do vody spadlo niekoľko vozidiel a viac ako 20 ľudí, pričom sedem je nezvestných.

archívne video

Výbuch priehrady Nova Kachovka zachytený na priemyselnej kamere (Zdroj: Facebook/Russian invasion into Ukraine: LIVE)

Miestna polícia dostala oznámenie, že do mosta Francis Scott Key Bridge cez rieku Patapsco narazilo veľké plavidlo, okolo 1:30 miestneho času (6:30 SEČ), uviedla agentúra Reuters. Na záberoch zverejnených Fox Baltimore je vidieť tmavú konštrukciu mosta, ktorý sa následne prepadne do vody. Podľa údajov z neďalekej bóje bola teplota vody v tom čase na úrovni ôsmich stupňov Celzia. 

"Všetky jazdné pruhy sú v oboch smeroch uzavreté kvôli incidentu na Key Bridge na ceste I-695. Doprava je odklonená na I-895 cez prístavný tunel alebo cez mesto. Premávka cez I-95 a I-85 zatiaľ prebieha hladko." uviedli marylandské úrady. Štátna správa diaľnic hovorí, že sa treba vyhnúť celému juhovýchodnému koridoru I-695. Podľa starostu mesta Brandona Scotta na mieste zasahujú záchranári.

Nezvestní 

Pátrajú po najmenej siedmich ľuďoch, ktorí sa pravdepodobne nachádzajú vo vode, povedal šéf komunikácie baltimorského hasičského zboru Kevin Cartwright. Do vody malo pritom spadnúť 20 civilistov a niekoľko vozidiel, v ktorých sa nachádzali ďalší ľudia, uvádza Fox News. "Teraz sa sústredíme na snahu zachrániť a vyslobodiť týchto ľudí," doplnil. Podľa neho je zatiaľ príliš skoro na to, aby sa vedelo, koľko ľudí nehoda zasiahla, ale označil zrútenie mosta za "rozvíjajúce sa podujatie s hromadným nešťastím".

Na moste sa v čase nárazu nachádzalo niekoľko vozidiel, vrátane jedného o veľkosti ťahača s návesom. Podľa Cartwrighta na moste "visí nejaký náklad", čo vytvára nebezpečné a nestabilné podmienky, kvôli ktorým záchranári pracujú opatrne. "Ide o hrozivý stav núdze," povedal.

Loď pod vlajkou Singapuru

Matthew West, poddôstojník prvej triedy pobrežnej stráže v Baltimore, povedal pre New York Times, cituje The Guardian, že pobrežná stráž dostala hlásenie o náraze o 1:27 ráno východného času. West uviedol, že Dali, 288 metrov dlhá nákladná loď plaviaca sa pod vlajkou Singapuru, narazila do mostu, ktorý je súčasťou medzištátnej diaľnice I-695.

Podľa námornej dátovej platformy MarineTraffic opustila loď Dali baltimorský prístav o 1:00 východného času, pričom mala namierené do hlavného mesta Srí Lanky, Colomba. Registrovaným vlastníkom lode je Grace Ocean Pte Ltd a manažérom Synergy Marine Group. Ukazujú údaje LSEG (London Stock Exchange Group), na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters. 

Spoločnosť Synergy Marine Corp uviedla, že "kontajnerová loď Dali plaviaca sa pod singapurskou vlajkou narazila do jedného z pilierov mosta (Key Bridge), pričom po nešťastí boli zadržaní všetci členovia jej posádky vrátane dvoch pilotov". 
 

Francis Scott Key Bridge bol postavený v roku 1977. Uvádza to National Steel Bridge Alliance. Miestni ho pomenovali Key Bridge, neskôr dostal názov podľa autora americkej hymny. Most mal celkovú dĺžku viac ako 2,5 km. Jeho hlavná časť merala 366 m a po dokončení bol jedným z najdlhších súvislých priehradových mostov na svete, podľa

Viac o téme: MostUSAWashingtonBaltimoreMarylandFrancis Scott Key BridgePatapscoI-695
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu