Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Svedectvá Slovákov, ktorí prežili skazu v Taliansku: Práve som oslavoval narodeniny a vtom... peklo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto

RÍM/BRATISLAVA - Včerajšie ničivé zemetrasenie v strednom Taliansku otriaslo celým svetom. Z trosiek zatiaľ záchranári vytiahli už viac ako 240 mŕtvych. V Taliansku sa v tom čase nachádzalo aj 239 Slovákov. Prečítajte si svedectvá niektorých z nich z miesta hrôzy.

Vaše tipy

„S kamarátmi sme oslavovali moje 24. narodeniny a zrazu sa začalo všetko triasť, padali obrazy, taniere, triasol sa luster. Povedal som kamarátovi, nech stíši basy, lebo sa z nich trasie celý dom a on mi spopod stola povedal, že to nie je basami,“ spomína Ján, ktorý v Taliansku žije už tri roky. Vtedy si uvedomil, že im zem vibruje pod nohami a začal sa báť o život. Aj on sa ukyl pod stôl, kde prečkal zemetrasenie. „Po všetkom sme vyšli na ulicu, na ktorej zavládol kompletný chaos, ľudia kričali, deti plakali, niektoré domy boli poškodené,“ opísal.

Vedci predpovedajú MEGA zemetrasenie: V ohrození sa ocitne až 140 miliónov ľudí

Posteľ a skriňa sa kývali zo strany na stranu

Zemetrasenie zažila na vlastnej  koži aj dovolenkárka Katka. "Sme na dovolenke v Rimini a okolo 3.36 v noci sme sa zobudili na kývajúcu sa posteľ a dvere na skrini sa tiež kývali," uviedla Slovenka. Spočiatku dovolenkári nevedeli, čo sa deje, a keď otrasy po 40 sekundách skončili, vyšli na balkón, aby zistili, aká je situácia. Ľudia povychádzali von z hotela a do izieb sa vrátili až o piatej ráno. „Krátko po štvrtej sme zaznamenali ďalšie otrasy, ale tie trvali len 20 sekúnd. Hneď sme sledovali tunajšie správy, ktoré už hovorili o zemetrasení. V iných domácnostiach sa hýbali lustre. Ten síce v izbe nemáme, ale stačila nám aj tá posteľ a skriňa,“ uvažuje Katka. V Rimini však škody po zemetrasení nie sú vidieť, čo sa nedá porovnať s mestom Amatrice. „Keď sme videli sotuáciu v Amatrice, tak nás až zamrazilo,“ dodala.

Svedectvá Slovákov, ktorí prežili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ľudia vybiehali pred budovy

Juraj a Denisa zo Slovenska sa takisto nachádzajú na dovolenke v Taliansku, kde ich okolo pol štvrtej ráno zobudili silné otrasy postele a sledovali, ako sa všetko navôkol trasie. „Ľudia vybiehali pred budovy a čakali, čo sa bude diať ďalej.  Na to, že otrasy boli v meste pomerne dosť silné, následky nevidno,“ povedal Juraj.

Svedectvá Slovákov, ktorí prežili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Trvalo to necelú minútu

 „Pracujem hoteli v meste Montesilvano v okrese Pescara. V noci o pol štvrtej som sa zobudila na to, ako sa posteľ hýbala zo strany na stranu. Trvalo to necelú minútu,“ opísala Slovenka Radka. Ľudia podľa jej svedectva vychádzali z hotela von len v spodnej bielizni a boli v panike. Po chvíli sa znova vrátili do izieb, ale prišli ďalšie otrasy. Niekoľko rodín sa ráno zbalilo a dovolenku predčasne ukončilo

Svedectvá Slovákov, ktorí prežili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Otrasy boli veľmi silné

Nachádzame sa v Rimini. O pol štvrtej ráno sme sa zobudili na to, že sa neuveriteľne trasie posteľ. Celá akoby lietala. Sme ubytovaní na štvrtok poschodí a otrasy boli veľmi silné,“ napísala nám do redakcie dovolenkárka Miroslava.

Viac o téme: SvedectváZemetrasenie TalianskoSlováci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu