Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci predpovedajú MEGA zemetrasenie: V ohrození sa ocitne až 140 miliónov ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Obrovské zemetrasenie, ktoré má nevyhnutne prísť, by mohlo ohroziť životy až 140 miliónov ľudí. Napriek tomu, že geofyzici hovoria o takomto megaotrase, zatiaľ nevedia presne určiť, kedy udrie. To je predmetom ich ďalších výskumov.

Obavy z konca sveta: Skolaboval v apríli magnetický štít Zeme? Takéto by to malo následky

Nebezpečná oblasť meria asi 24.000 štvorcových míľ a nachádza sa medzi Bangladéšom a Indiou. Škody môžu byť také závažné, že Dhaka, hlavné mesto Bangladéša, sa stane neobývateľným.

Štúdia zverejnená v časopise Nature Geoscience uvádza, že v blízkosti potenciálneho epicentra vo východnej Indii a Bangladéši, najľudnatejšej časti sveta, ktorá zároveň patrí medzi tie najchudobnejšie, žije až 140-miliónová populácia. V ohrození je najmä množstvo chatrných stavieb, ktoré nespĺňajú štandardy.

Ekvádor sa spamätáva zo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Vedúci autor štúdie Michael Steckler, geofyzik z Columbijskej university v New Yorku, avizoval, že v Bangladéši by bol pravdepodobne zničený ťažký priemysel, elektrárne a aj miesta výskytu zemného plynu.

Spoluautor Syed Humayun Akhter, geológ z univerzity v Dhake, povedal, že bahno, ktoré sa nahromadilo hlboko v delte riek Ganga a Brahmaputra by sa mohlo pod vplyvom otrasov vyvaliť a pohltiť na mnohých miestach cesty, domy aj ľudí.

Len niekoľko dní po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nebezpečné pásmo leží pozdĺž tých istých zlomových línií v zemskej kôre, kde došlo v roku 2004 k zemetraseniu a cunami v Indickom oceáne a vyžiadalo si približne 230-tisíc obetí. Výskumníci použili počítačové modely k analýze údajov za desať rokov, z ktorých vyplýva, že dosky v tejto oblasti vykazujú mimoriadnu nestabilitu. Informoval portál express.co.uk.

Viac o téme: Zemetrasenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu