Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrozivá správa: Talianske úrady upravili bilanciu obetí, môže byť horšia než z L'Aquily

Počet obetí môže byť horší než v L'Aquile Zobraziť galériu (4)
Počet obetí môže byť horší než v L'Aquile (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Zemetrasenie, ktoré v stredu postihlo strednú časť Talianska, mohlo pripraviť o život omnoho viac ľudí než zemetrasenie pre šiestimi rokmi v L'Aquile s 309 obeťami. S odvolaním sa na vyhlásenie šéfa úradu pre civilnú ochranu obyvateľstva Fabrizia Curcia to dnes uviedla agentúra DPA.

Počet obetí môže byť "horší než v L'Aquile", povedal Curcio pre taliansku televíziu SkyTG24. Na 250 sa zvýšil dnes počet obetí silného zemetrasenia s magnitúdou 6,0, ktoré zasiahlo strednú oblasť Talianska. Šéfka záchranárskych služieb talianskeho úradu pre civilnú ochranu obyvateľstva Immacolata Postiglioneová to povedala na podvečernom tlačovom brífingu v Ríme a zdôraznila, že ani táto bilancia nie je konečná. Postiglioneová doplnila, že v dôsledku zranení po zemetrasení hospitalizovali 365 ľudí.

V predchádzajúcej tragickej bilancii talianskych úradov, ktorá sa po stredajšom zemetrasení priebežne aktualizuje, sa uvádzalo 241 obetí na životoch a 270 hospitalizovaných so zraneniami. Podľa stanice BBC vyše 4300 talianskych záchranárov medzitým bojuje s časom, hľadajúc preživších po zemetrasení, ktoré zrovnalo so zemou tri obce - Amatrice, Accumoli a Pescara del Tronto. BBC s odvolaním sa na vyhlásenia záchranárov pracujúcich na mieste nešťastia uviedla, že pátraciu operáciu zameranú na nájdenie ľudí, ktorí mohli prežiť, dnes večer ukončia.

Hrozivá správa: Talianske úrady
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Najviac obetí evidujú v mestečkách Amatrice a Accumuli v regióne Lazio okolo 140 kilometrov severne od Ríma. Na "zlovestný šepot hýbajúcich sa stien" do konca života nezabudne Ewa Szwajaková z Poľska, ktorej sa s manželom a synom podarilo utiecť do bezpečia.

Hrozivá správa: Talianske úrady
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

V rozhovore pre poľskú televíziu TVN24 povedala, že sa spolu s manželom prebudili v Amatrice na záchvevy a "hrozný hluk". Vzala svojho štvorročného syna a utiekli cez balkón. Dom pred nimi sa zrútil a rodina vyliezla z balkóna rovno na trosky. "Vedeli sme, že je to zemetrasenie," povedala. "Ten hluk si budem pamätať do konca svojho života, zlovestný šepot hýbajúcich sa stien." Susedia Sergio a Assunta ani ich 13-ročný vnuk však podobné šťastie nemali.

Hrozivá správa: Talianske úrady
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zemetrasenie v strednej časti Talianska s magnitúdou 6,0 poškodilo alebo zničilo aj niekoľko kostolov a iných budov z obdobia stredoveku. Podľa stanice BBC vyše 4300 talianskych záchranárov medzitým bojuje s časom, hľadajúc preživších po zemetrasení, ktoré zrovnalo so zemou tri obce - Amatrice, Accumoli a Pescara del Tronto. Španielske ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že pri otrasoch zahynul najmenej jeden Španiel. Rumunský rezort diplomacie informoval o dvoch svojich mŕtvych občanoch, ôsmich nezvestných a štyroch zranených.

Viac o téme: Zemetrasenie Taliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu