Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vražda novinára a jeho snúbenice šokovala svet: Podrobne sa jej venovali aj zahraničné médiá

Ján Kuciak
Ján Kuciak (Zdroj: TASR/Aktuality.sk via AP)

BRATISLAVA - O vražde slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a okolnostiach tohto prípadu v pondelok podrobne informovali aj svetové médiá.

"Slovenská verejnosť je šokovaná. Investigatívneho novinára a jeho priateľku chladnokrvne zavraždili. Aj policajný prezident vidí motív tohto činu v investigatívnej práci obete," napísala v súvislosti s týmto prípadom nemecká tlačová agentúra DPA.

Podľa agentúry Reuters vražda Jána Kuciaka šokovala Slovensko a upozornila na obavy tamojšej verejnosti týkajúce sa korupcie. Životný štandard na Slovensku sa po vstupe do EÚ v roku 2004 podľa Reuters výrazne zvýšil, mnohí Slováci však stále poukazujú na nedostatočné stíhanie korupčnej trestnej činnosti. 

"Ide o prvý prípad vraždy novinára v novodobej histórii Slovenska," zhodnotila česká spravodajská televízia ČT24. Spravodajský portál Novinky.cz píše o "Slovensku v strachu".

Zahraničné médiá podrobne citovali vyhlásenia slovenských politikov - predsedu vlády Roberta Fica, prezidenta Andreja Kisku a ministra vnútra Roberta Kaliňáka - na tento čin, ako aj stanovisko Kuciakovho zamestnávateľa, spoločnosti Ringier Axel Springer Slovakia.

S odvolaním sa na slová policajného riaditeľa Tibora Gašpara zahraničné médiá tento prípad už priamo dávajú do súvislosti s Kuciakovou novinárskou prácou.

"Slovenská polícia spustila v pondelok vyšetrovanie vraždy po tom, ako popredného investigatívneho novinára známeho v súvislosti s článkami o daňových podvodoch na najvyššej úrovni našli spoločne s jeho priateľkou mŕtveho," začína správu o udalosti zo Slovenska tlačová agentúra AFP. Upozornila tiež na výzvy predsedu Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho a medzinárodnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF), aby slovenské úrady prípad riadne vyšetrili.

Agentúra AP citovala výzvu šéfredaktorov hlavných slovenských médií na vládu, aby prijala nevyhnutné opatrenia a našla osoby zodpovedné za tieto zločiny a "vytvorila podmienky na bezpečnú prácu novinárov". 

Zahraničné agentúry a spravodajské weby informovali o vyhlásení premiéra Fica, podľa ktorého vláda ponúkla odmenu milión eur za informácie o ktoré by pomohli dolapiť vinníkov.

Citované svetové médiá ďalej v súvislosti so zabitím 27-ročného novinára informujú o osobe slovenského podnikateľa Mariána Kočnera, o ktorého aktivitách reportér spravodajského portálu aktuality.sk Kuciak dlhodobo písal a ktorý sa mu údajne vyhrážal. Médiá tiež informovali že Kuciak vlani na sociálnej sieti napísal, že na Kočnera podal v súvislosti s vyhrážkami trestné oznámenie. Spomínajú sa tiež ďalšie podrobnosti okolo Kuciakovej práci a korupčných kauzách, na ktorých pracoval.

Na objasnenie vraždy vyzývajú aj českí novinári

Úprimnú sústrasť rodinám a blízkym zavraždeného investigatívneho reportéra Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej vyjadrujú aj českí novinári. Ako pripomínajú vo vyhlásení, ktoré na sociálnej sieti Facebook zverejnila česká mimovládna organizácia Nadační fond nezávislé žurnalistiky, v priebehu niekoľkých mesiacov je to už druhá vražda investigatívneho novinára v Európskej únii. 

„Útoky na novinárov a ich slovné napádanie pre ich prácu sú útokmi proti slobode slova. Ich vraždy na základe ich práce sú potom holým barbarstvom, ktoré nesmie byť v demokraciách chápané ako ticho prijímané riziko povolania,“ píšu českí novinári. Pripájajú sa preto k výzvam slovenských žurnalistov a spolu s nimi veria, „že slovenská polícia urobí všetky potrebné kroky nielen k vypátraniu zločincov, ale tiež k zaisteniu bezpečia ľudí pracujúcich v médiách“. Český Nadačný fond nezávislej žurnalistiky sa k vyhláseniu pripája.

Vo Veľkej Mači zastrelili minulý týždeň reportéra Aktualít Jána Kuciaka a jeho priateľku. Úkladná vražda reportéra pravdepodobne súvisí s jeho investigatívnou činnosťou, informoval dnes policajný prezident Tibor Gašpar. Gašpar tiež zdôraznil, že polícia je v kontakte s vedením redakcie Aktuality.sk a niektorým jej členom bude poskytnutá ochrana. Vláda poskytne milión eur tomu, kto poskytne relevantné informácie o vražde reportéra Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Oznámil to premiér Robert Fico v pondelok po stretnutí na Generálnej prokuratúre SR. Ak sa podľa generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára potvrdí, že Kuciak bol zavraždený v súvislosti so svojou prácou, Čižnár podľa vlastných slov rozpúta "peklo". "Peklo také, že sa urobí všetko preto, aby sa to objasnilo. Pretože nie je možné, aby sme si hovorili, že sme právny a demokratický štát a toto sa tu dialo," povedal na dnešnom brífingu.

Polícia sa obracia na verejnosť s prosbou o pomoc pri objasnení dvojnásobnej úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V prípade akýchkoľvek informácií, ktoré by pomohli k objasneniu alebo by mali súvis s uvedeným skutkom, je potrebné bezodkladne kontaktovať políciu na tel. čísle 158 alebo na tel. čísle +421 915 967 793.

Viac o téme: Ján Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu