Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Okolo sveta na Art Film Feste aj s Nicole Kidman

Rabbit Hole Zobraziť galériu (3)
Rabbit Hole

Skutočné bonbóniky svetovej kinematografie si budú môcť vychutnať priaznivci filmového umenia na 19. ročníku Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 17. do 25. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Sekcia Okolo sveta objavuje pre divákov pozoruhodné diela z mimoeurópskeho priestoru, ktoré získali ocenenia na prestížnych prehliadkach, a ktoré na Slovensku bude možné vidieť v exkluzívnej premiére.

Na plátnach Art Film Festu po prvý raz zhliadnu diváci americkou kritikou vychválený a nomináciou na Oscara ocenený film Králičia nora (Rabbit Hole). V hlavnej úlohe sa v ňom predvedie Nicole Kidman, ktorá si za výkon zaslúžila nomináciu na Oscara v kategórii najlepšia herečka. Snímka amerického režiséra Johna Camerona Mitchella, ktorá mala úspešnú svetovú premiéru na festial v Toronte, rozpráva príbeh Beccy a Howieho, ktorým sa život radikálne zmení po tom, čo ich štvorročný syn zomrie pri autonehode. Pár sa snaží vyrovnať so smrťou svojho jediného dieťaťa. Hoci aj tak, že kontaktujú mladého študenta Jasona, ktorý zrazil ich dieťa. Spolu rozvíjajú diskusiu o teórii nesmrteľnosti, aká jej popísaná v Jasonovom komiksovom príbehu a vďaka ktorej možno zvládnuť smútok.

Rodinná dráma pochádza aj z Iránu. Snímka Odlúčenie Nadera a Simin (Jodaeiye Nader az Simin) je prvým iránskym filmom, ktorý vyhral Zlatého medveďa na berlínskom festivale ako aj Strieborného medveďa pre štyroch hereckých predstaviteľov. Na domácom festivale v Teheráne získal sedem národných cien, aj pre najlepší film, réžiu, scenár a kameru. Režisér Asghar Farhadi prináša príbeh Nadera a Simin, ktorí spolu žijú štrnásť rokov a vychovávajú 11-ročnú dcéru Temeh. Manželka sa však rozhodne opustiť krajinu, pretože nechce, aby v nej dcéra vyrastala. Manžel s tým však nesúhlasí a navyše nechce opustiť svojho otca, postihnutého Alzheimerovou chorobou. Keď sa Nader definitívne rozhodne ostať v Iráne, Simin požiada o rozvod. Neusporiadaná situácia sa však ešte ďalej komplikuje. Realistická dráma s vážnymi témami vytvára pomerne ojedinelý pohľad na iránsku spoločnosť.

Emocionálna dráma tiež z rodinného prostredia sa odohrá aj v izraelskej snímke Manažér ľudských zdrojov (The Human Resources Manager). Slávny izraelský režisér Eran Riklis vytvoritl film, ktorý získal Divácku cenu v Locarne, niekoľko národných ocenení a bol izraelským kandidátom na Oscara. Tragikomédia v hlavnej úlohe s Markom Ivanirom, izraelským hercom, ktorý úspešne prerazil v Hollywoode, rozpráva o personalistovi, ktorý nemá veľa radosti v živote. S manželkou spolu nežijú, chýba mu jeho dcéra a naviac robí prácu, ktorú nenávidí. Po tom, čo je jeden zo zahraničných zamestnancov usmrtený pri bombovom útoku, vyšlú personalistu do Rumunska k rodine obete, aby to celé nejako vyžehlil. Lenže ako to už tak býva, cesta do neznámej krajiny sa zároveň stane cestou do hrdinovho vnútra.

Známa japonská režisérka Naomi Kawase prinesie na festivalové plátno snímku z úplne iného súdka. Ojedinelý dokumentárny film na tému prirodzené pôrody Genpin. Film prináša jemný a pokojný pohľad na spôsob prirodzeného pôrodu a puto medzi matkou a dieťaťom. Výsledkom je oduchovnelý dokument o tzv. Dome narodenia, v ktorom režisérka strávila rok pozorvania.

Z Japonska zavíta na Art Film Fest aj film Nórske drevo (Noruwei no mori) režiséra vietnamského pôvodu Anh Hung Tran. Filmová podoba slávneho knižného bestselleru Haruki Murakamiho rozpráva rovnako ako kniha príbeh o nostalgii lásky, strate a prebúdzajúcej sa sexualite. Toru, tichý a uzavretý vysokoškolák sa v Tokiu znovu stretáva s krehkou Naoko, priateľkou z detstva. Ich vzťah sa postupne prehlbuje, zároveň je však poznamenaný tragédiou z minulosti. Počas divokých nočných večierkov Toru stretáva impulzívnu mladú ženu Midori. A mladík sa ocitá v situácii, kedy si musí vybrať medzi dvoma ženami, medzi vášňou a svojími princípmi, medzi budúcnosťou a minulosťou.

Film získal Ázijskú cenu za najlepšiu kameru a cenu FIPRESCI na festivale v Istanbule 2011.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu