Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

EÚ upozornila Britániu, že počas prechodného obdobia už nebude môcť spolurozhodovať

Brexit
Brexit (Zdroj: pixabay.com)

BRUSEL - Európska únia upozornila Veľkú Britániu, aby neočakávala, že po odchode z EÚ bude môcť spolurozhodovať, a to ani počas prechodného obdobia, ktoré sa začne na budúci rok. EÚ na to upozornila v súvislosti so schválením nových poverení pre hlavného vyjednávača únie pre brexit Michela Barniera. V rámci poverení stanovila únia podmienky prechodného obdobia od konca marca 2019 do 31. decembra 2020, kedy sa končí terajšie dlhodobé rozpočtové obdobie EÚ.

Bulharská vicepremiérka Ekaterina Zaharieva, ktorej krajina je v súčasnosti predsedníckou krajinou EÚ, uviedla, že ministri dali "jasné poverenie" v rámci svojich požiadaviek pre prechodné obdobie. Konštatovala, že legislatíva EÚ bude počas prechodného obdobia v Británii platiť a krajina nebude mať "účasť v inštitúciach EÚ a nebude sa podieľať na rozhodovaniach". EÚ pritom trvá na tom, že Británia má dodržiavať aj všetky nové pravidlá, ktoré sa prijmú počas prechodného obdobia.

Podmienky prechodného obdobia už vyvolali znepokojenie v Británii a vyjednávač krajiny pre brexit David Davis minulý týždeň žiadal "spôsob riešenia obáv, ak sa bude zdať, že legislatíva ide proti našim záujmom a my o tom nerozhodujeme". Írska ministerka pre európske záležitosti Helen McEnteeová však v pondelok povedala, že "nemôžeme mať situáciu, v ktorej by integrita jednotného trhu, colnej únie, bola nejakým spôsobom podkopávaná". Súhlas s tým vyjadrila aj švédska ministerka pre záležitosti EÚ Ann Lindeová. "Keď z Európskej únie odídete, tak odídete, a ide len o prechodné obdobie pre nové usporiadanie", konštatovala.

Prechodné obdobie má umožniť vláde britskej premiérky Theresy Mayovej pripraviť budúce obchodné vzťahy s ostatným svetom. Londýn však nebude môcť uplatňovať nijakú obchodnú dohodu pred rokom 2021 bez súhlasu Európskej únie.

Viac o téme: LondýnBruselVeľká BritániaEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu