Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Brexit Európu neohrozuje, ale dáva jej šancu na zmenu k lepšiemu, povedal nemecký vicekancelár

Sigmar Gabriel
Sigmar Gabriel (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel vidí v rozhodnutí Britov opustiť Európsku úniu aj šancu na lepšiu Európu.

Ako vyhlásil dnes na konferencii jeho Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) v Berlíne, mohlo by to znamenať zmeny na starom kontinente, ktoré ľudia vo väčšej miere podporia. "Musíme Európu zlepšiť," zdôraznil Sigmar Gabriel a dodal, že od toho závisí budúcnosť Nemecka a pracovných príležitostí.

Brexit Európu neohrozuje, povedal a dodal, že prístup, respektíve spôsob, akým sa k nemu pristúpi, tak môže učiniť. Podľa Gabrielovho názoru by EÚ nemala ustúpiť snahám Britov pod mottom Najskôr sa handrkovať, potom zlyhať a teraz sa primknúť. "Ak by sme to dopustili, bola by to pozvánka pre všetkých nacionálnych egoistov v Európe," aby sa pokúsili o čosi podobné, upozornil nemecký vicekancelár.

Členské krajiny únie by však po britskom referende mali hľadať kontakty s mladými občanmi Veľkej Británie, ktorí veľkou väčšinou hlasovali za to, aby ich krajina zostala súčasťou EÚ. "Vedeli lepšie ako snobi britskej elity, že ide o ich budúcnosť," konštatoval podľa tlačovej agentúry DPA Sigmar Gabriel.

Namiesto prerušenia kontaktov s nimi by sme mali dobre zvážiť, čo by sa dalo týmto mladým ľuďom ponúknuť, naznačil napríklad dvojaké občianstvo nemecký vicekancelár a dodal, že by sa tak mohlo sťať aj v prípade mladých Britov, ktorí žijú v Nemecku, Taliansku alebo Francúzsku. Mládež vo Veľkej Británii je totiž múdrejšia ako ich zvláštna politická elita.

Viac o téme: Sigmar GabrielBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu