Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Horúci kandidát na britského premiéra: Rozhovory o odchode z EÚ tento rok ani nezačnú

Michael Gove
Michael Gove (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský minister spravodlivosti Michael Gove dnes vyhlásil, že on by mal byť nasledujúcom britským lídrom, pretože je vášnivo oddaný odchodu krajiny z Európskej únie. Povedal však, že ak sa stane premiérom, rozhovory o vystúpení Británie z EÚ tento rok nespustí. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Govove výroky pravdepodobne znepokoja a rozhnevajú lídrov EÚ, ktorí vytvárajú silný tlak na Britániu, aby začala rozhovory o odchode z 28-člennej únie skoro. Gove, jeden z vodcov víťaznej kampane za odchod z únie, patrí k piatim konzervatívcom, ktorí sa uchádzajú o miesto predsedu strany po Davidovi Cameronovi. Ten oznámil, že odstúpi po tom, ako v referende o ďalšom členstve Spojeného kráľovstva v EÚ z 23. júna väčšina Britov hlasovala za vystúpenie z únie. Cameron ako aktívny zástanca zotrvania v bloku teda prehral.

Minister spravodlivosti Gove pri dnešnom vysvetľovaní, prečo sa usiluje o post lídra konzervatívcov, vyhlásil, že on by mal byť nasledujúcim premiérom, pretože Britániu musí viesť niekto, kto to myslí s odchodom z EÚ úprimne. Gove uviedol, že britské vystúpenie z EÚ - tzv. brexit - presadzuje už 20 rokov. Jeho súperka o funkciu lídra Konzervatívnej strany, ministerka vnútra Theresa Mayová, podporovala v minulotýždňovom referende kampaň "Remain", teda za zotrvanie v únii.

"Najlepšou osobou, ktorá by mala riadiť odchod Británie z Európskej únie, je niekto, kto obhajoval odchod Británie z Európskej únie. Táto krajina hlasovala za zmenu a ja ju uskutočním," vyhlásil Gove. O funkciu lídra konzervatívcov sa uchádzajú aj minister práce a dôchodkového zabezpečenia Stephen Crabb, ministerka pre energetiku Andrea Leadsomová a bývalý minister obrany Liam Fox.

Výsledok voľby vedenia konzervatívcov oznámia 9. septembra a nový líder bude práve tou osobou, ktorá aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy - teda oficiálny mechanizmus, ktorým sa začína dvojročné obdobie rozhovorov o odchode krajiny z EÚ.

Gove však povedal: "Neočakávam, že článok 50 bude aktivovaný tento kalendárny rok." Dodal, že ho "aktivuje až po rozsiahlych predbežných rozhovoroch" s EÚ o novom usporiadaní vzájomných vzťahov - aj keď predstavitelia únie zdôrazňujú, že žiadne takéto rokovania sa nemôžu konať, kým nebude uplatnený článok 50.

Viac o téme: Veľká BritániaEurópska úniaBrexitMichael Gove
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu