Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Demonštrácia proti xenofóbii v: Zúčastnil sa aj Schulz a Mogheriniová

Martin Schulz
Martin Schulz (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Za účasti predsedu Európskeho parlamentu (EP) Martina Schulza i šéfky európskej diplomacie Federicy Mogherinovej sa dnes popoludní konala v Bruseli demonštrácia európskych sociálnych demokratov proti xenofóbii a "národnému sebectvu".

Účastníci podujatia, ktoré zorganizovala frakcia sociálnych demokratov v EP, vyzvali v súvislosti s migračnou krízou na solidaritu a rešpektovanie základných hodnôt Európskej únie. Demonštranti zdôraznili, že nie sú ochotní akceptovať Európu, ktorá sa obracia chrbtom k ľuďom utekajúcim pred vojnou. "Neprijmeme budovanie múrov medzi nami," konštatuje sa v ich výzve.

"Je našou historickou zodpovednosťou a povinnosťou prijať tých, ktorí utekajú pred vojnou a násilím," zdôraznil podľa agentúry MTI Martin Schulz a dodal, že Európska únia vznikla preto, že štáty sú spoločne silnejšie.

Predseda Progresívnej aliancie socialistov a demokratov Gianni Pittella z Talianska vo svojom vystúpení povedal, že za hlavného nepriateľa považuje práve vyrastajúce múry. "Je povinnosťou každého chrániť pre budúce generácie projekt Európa, ktorého budúcnosť závisí aj od zvládnutia migračnej krízy," konštatoval.

Za koordinovanejší postup a silnejšiu Európu sa vyslovil šéf Strany európskych socialistov (PES) Sergej Stanišev konštatujúc, že k riešeniu krízy sa dá dospieť iba spoločnými silami. "Utečenci nie sú zločinci, sú na úteku pred vojnou podobne, ako to v minulosti zažili aj Európania," dodal niekdajší bulharský premiér. Cieľom európskej integrácie je okrem iného búranie múrov a stavanie mostov. "Túto ideu treba za každú cenu zachrániť," povedal Stanišev.

Viac o téme: Európsky parlamentMartin SchulzFrederica Mogheriniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu