Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Európska únia nesmie Turecku robiť v migračnej kríze unáhlené ústupky, povedal Hollande

Francois Hollande
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Európska únia nesmie Turecku robiť v migračnej kríze unáhlené ústupky. V Paríži, kde sa dnes uskutočnilo stretnutie popredných predstaviteľov európskej sociálnej demokracie, to vyhlásil francúzsky prezident Francois Hollande.

"Turecko sa zaviazalo vziať naspäť utečencov a migrantov, ktorí sa ilegálne dostali do Grécka. To by však nemalo viesť "k ústupkom v súvislosti s ľudskými právami alebo kritériami pre liberalizáciu vo vízovej oblasti", zdôraznil podľa tlačovej agentúry DPA hostiteľ rozhovorov. 

Podľa slov francúzskeho prezidenta by sa tieto otázky mali objasniť na úrovni EÚ-Turecko. 
Francois Hollande sa opakovane vyslovil za zabezpečenie vonkajších hraníc únie, aby sa zachovala sloboda cestovania v rámci Schengenu, ale aj zamedzilo utopeniu sa ľudí vo vodách Stredozemného mora. "Každá krajina musí poskytnúť príspevok k prijatiu utečencov," vyhlásil najvyšší francúzsky predstaviteľ s ohľadom na prerozdeľovanie migrantov v rámci únie.

Na rýchlu a plnú realizáciu predmetného plánu je však potrebná ochrana vonkajších hraníc únie, podčiarkol. Utečenecká kríza a európska politika boli hlavnými témami stretnutia viac ako tucta špičkových sociálnych demokratov a socialistov z členských krajín Európskej únie, ktoré sa uskutočnilo dnes v Elyzejskom paláci z iniciatívy Francoisa Hollanda. Hovoriť sa malo aj o novom modele rastu na starom kontinente a boji proti populizmu a extrémizmu. 

Medzi prítomnými boli okrem iných premiéri Talianska a Portugalska, Matteo Renzi a António Costa, nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel, jeho krajan, predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz či šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová z Talianska. Nechýbal ani rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann. 

Podľa jeho vyjadrenia pre tlačovú agentúru APA spoločné európske riešenie v otázke utečencov neznamená čakať, že sa všetkým zakýva -môžete pokračovať ďalej. "Ilegalita nie je cestou k riešeniu v oblasti utečeneckej politiky," poznamenal. 

Rakúsky kancelár kritizoval doterajší stav realizácie vlaňajšieho rozhodnutia o prerozdelení utečencov v rámci únie. Na margo utečeneckej politiky Nemecka povedal, že očakáva od Berlína jasnejšie postoje, pretože inak sa budú stovky tisícok migrantov aj naďalej usilovať dostať sa do nimi preferovanej spolkovej republiky. S pozorovateľským štatútom sa na stretnutí v Paríži zúčastnil aj grécky premiér Alexis Tsipras. 

Viac o téme: MigrantiTureckoFrancois Hollande
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu