Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tusk pripustil krízové riešenia: Na záchranu Schengenu možno poslúžia ploty

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA)

ĽUBĽANA - Nemožno vylúčiť "rozšírené opatrenia" v podobe plotov na hraniciach schengenských krajín, ak si EÚ želá zachovanie schengenskej zóny voľného pohybu. Uviedol to predseda Európskej rady Donald Tusk počas dnešnej návštevy Slovinska.

Návrat k platným ustanoveniam fungovania schengenského priestoru zároveň s prísnejšou kontrolou na vonkajších hraniciach európskeho priestoru voľného pohybu je podľa Tuska "predpokladom" pre vyrovnanie sa s migračnou krízou. Tusk po návšteve utečeneckého tábora Dobova v Slovinsku, v blízkosti hraníc s Chorvátskom, pripustil, že nemožno vylúčiť "rozšírené opatrenia" na vonkajších hraniciach EÚ, ak je snaha udržať Schengen.

"Obávam sa, že niekedy je treba prijať sprísnené opatrenia, ak naozaj chceme udržať Schengen. Ľutujem, ale to je realita," odpovedal Tusk na otázky súvisiace s výstavbou plotov z ostnatého drôtu na vonkajších hraniciach schengenského priestoru.

Dnešná návšteva Slovinska je súčasťou Tuskovho turné po balkánskych krajinách, ktoré vo štvrtok ukončí návštevou Turecka. Spolu s tureckými hostiteľmi sa bude venovať príprave mimoriadneho summitu medzi EÚ s Tureckom zameranému na migračnú krízu, ktorý sa bude konať v pondelok 7. marca v Bruseli.

V rámci Akčného plánu pre Turecko, ktorý obe strany podpísali vlani v novembri, sa turecká vláda zaviazala zastaviť prílev migrantov výmenou za finančnú podporu, v počiatočnej hodnote troch miliárd eur. Táto suma má ísť v prospech sýrskych utečencov zdržiavajúcich sa na tureckom území. Ankara chce od EÚ ako protihodnotu obnovenie prístupového procesu a uvoľnenie vízového režimu pre tureckých občanov.

EÚ doteraz poslala Turecku 400 miliónov eur, kritizuje však skutočnosť, že počet migrantov prichádzajúcich z Turecka na grécke ostrovy je stále veľmi vysoký - okolo 2000 denne. 

Podľa nemenovaných európskych diplomatických zdrojov, na ktoré sa odvoláva tlačová agentúra Reuters, EÚ by bola ochotná prevziať sýrskych utečencov priamo z Turecka, ak Ankara prijme také opatrenia, že počet migrantov prichádzajúcich na grécke ostrovy klesne pod hranicu 1000 osôb denne.

Viac o téme: Donald Tusk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu