Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Európa v napätí sleduje situáciu v Grécku: 150-tisíc migrantov zrejme uviazne v krajine

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: SITA)

SOLÚN - Grécko v stredu pripustilo, že robí prípravy na pomoc až pre 150.000 migrantov, ktorí zrejme uviaznu v krajine. Medzinárodné spoločenstvo síce vytvára tlak na balkánske krajiny, aby vpúšťali migrantov na svoje územia, ale Macedónsko otvára hranice len nakrátko a pre niekoľko stoviek utečencov. Informácie dnes priniesla tlačová agentúra AP.

"Podľa môjho názoru musíme počítať s tým, že hranica (s Macedónskom) zostane zatvorená," uviedol námestník gréckeho ministra vnútra pre imigračnú politiku Ioannis Muzalas. "Kým bude hraničný priechod zatvorený a kým európsky systém prerozdeľovania a rozmiestňovania migrantov nezačne fungovať, títo ľudia zostanú nejaký čas v našej krajine," dodal. 

Európa je na pokraji humanitárnej krízy: V Grécku sa hromadia tisíce utečencov, varuje OSN

V týchto dňoch je v Grécku uviaznutých približne 30.000 utečencov a ďalších migrantov, pričom 10.000 z nich sa nachádza pri hraničnom priechode pri dedine Idomeni v blízkosti hranice s Macedónskom. 

FOTO Európa v napätí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

V stredu prišli do dvoch oficiálnych gréckych táborov pri hranici stovky ďalších ľudí vrátane mnohých rodín s malými deťmi. Oba tábory sú už také preplnené, že tisíce ľudí si postavili stany na okolitých poliach. 

Grécka polícia pomáhala jednému mužovi, ktorý upadol do bezvedomia, keď ho macedónske úrady vrátili späť do Grécka. Ďalší utečenci pokojne čakali na pršiplášte, potraviny či ďalšie základné potreby pre chladné počasie. Niektorí vyjadrovali pocity frustrácie z byrokratických omylov gréckych predstaviteľov. 

FOTO Európa v napätí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Sýrčan Ramasán Hasan povedal, že mu zabránili v prekročení hranice, pretože grécka polícia si nesprávne zapísala podrobnosti o jeho osobe, to znamená, že dátum narodenia na jeho oficiálnych dokumentoch a v pase sa nezhodoval s dátumom zaznamenaným políciou. "Ukázal som gréckym úradom doklady - narodil som sa 24. júla 1963 - a oni si zapísali môj dátum narodenia 1. januára 1963. Výsledkom bolo, že som nemohol prejsť cez hranicu... Stalo sa to aj ďalším ľuďom," uviedol Sýrčan a dodal, že chybu nakoniec napravili. 

FOTO Európa v napätí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)
​      

Muzalas sa na niekoľko hodín stretol so starostami z celého Grécka a spoločne skúmali, ako možno zvýšiť kapacitu útočísk. Ministri zdravotníctva a školstva mali takisto mimoriadne zasadnutie na tému, ako poskytovať zdravotnú starostlivosť a základnú výučbu deťom, ktoré tvoria približne tretinu prichádzajúcich do Grécka. 

Chceli ísť do bohatších krajín, uviazli na grécko-macedónskych hraniciach: FOTO migrantov

Grécky minister zahraničných vecí Nikos Kotzias vyhlásil, že krajina môže zvládnuť do 150.000 migrantov. "Nikto v Európe nepredpokladal, že problém môže nadobudnúť také obrovské rozmery," povedal Kotzias pre súkromnú televíziu Skai. "Ale nie je dôvod na paniku. Problémy treba riešiť vecne," dodal. 

FOTO Európa v napätí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Macedónsko medzitým v stredu nakrátko otvorilo hranicu a vpustilo z Grécka na svoje územie niekoľko stoviek ľudí. Stály predseda Európskej rady Donald Tusk prišiel do Macedónska v rámci turné po regióne, kde vedie rozhovory o migračnej kríze. 

Tusk, ktorá má dnes navštíviť Grécko a Turecko, dúfa, že zmierni napätie medzi lídrami Európskej únie - obzvlášť medzi susednými štátmi Rakúskom a Nemeckom, a to ešte pred spoločným summitom o migračnej kríze s Tureckom, ktorý sa má konať v pondelok 7. marca. 

"Musíme urýchlene zmobilizovať EÚ a všetky členské štáty, aby pomohli riešiť vážnu humanitárnu situáciu migrantov v Grécku a na západnej balkánskej trase," vyhlásil Tusk. 

Grécko požiadalo EÚ o 480 miliónov eur núdzovej pomoci, aby mohlo krízu riešiť. Komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christos Stylianides informoval, že chce urýchlene presadiť návrh na vyčlenenie 700 miliónov eur ako pomoc v utečeneckej kríze, pričom 300 miliónov eur má byť vyplatených tento rok. 

Premiér Tsipras varoval, že Grécko nemôže znášať ťarchu utečencov samo

Jednostranné opatrenia členských krajín Európskej únie, ktoré sa pokúšajú zvládnuť utečeneckú krízu, škodia solidarite a musia prestať, zhodli sa dnes predseda Európskej rady Donald Tusk a grécky premiér Alexis Tsipras."Grécko bude vyžadovať, aby všetky (členské) krajiny rešpektovali európsku zmluvu a aby boli uvalené sankcie na tých, ktorí ju rešpektovať nebudú," povedal Tsipras po stretnutí s Tuskom pred budúcotýždňovým mimoriadnym summitom EÚ a Turecka o migračnej kríze (7. marca). "Vyzývame na zastavenie jednostranného konania v Európe," zdôraznili. 

Predstavitelia EÚ agentúre Reuters povedali, že Európania a najmä nemecká vláda požadujú, aby Turecko znížilo počet migrantov prichádzajúcich denne do Grécka na maximálne tisíc za deň a podmieňujú tým rokovania o prevzatí určitého počtu sýrskych utečencov priamo z Turecka. 
Tsipras povedal, že Grécko bude naďalej robiť, čo môže, aby zaručilo, že žiaden migrant či utečenec nezostane bezmocný, ale nemôže túto ťarchu znášať samo. 

FOTO Európa v napätí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

"Nedovolíme, aby bolo Grécko alebo akákoľvek iná krajina premenená na veľkosklad ľudí. Nachádzame sa v rozhodujúcom okamihu pre budúcnosť Európy... A urobíme všetko pre to, aby bola uplatnená schengenská zmluva a ženevská konvencia. Nebudeme ľudí vracať na more a riskovať životy detí," vyhlásil. 

Predseda Európskej rady dnes z Atén varoval prípadných ekonomických migrantov, aby ani nepomysleli na to, že sa vydajú na cestu do Európy. Tusk povedal, že ľudia, ktorí hľadajú lepší život, ale neutekajú pred vojnou, by nemali riskovať svoje životy ani peniaze a platiť pašerákom ľudí, aby ich dopravili do Európy. "Je to na nič," vyhlásil. "Grécko ani žiadna iná európska krajina už nebudú tranzitnými krajinami," citovala ho tlačová agentúra AP. 

FOTO Európa v napätí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Tusk bol v Aténach v rámci svojej cesty po krajinách najviac postihnutých migračnou krízou v Európe. Podľa predstaviteľov EÚ dnes v Aténach a neskôr v Ankare zdôrazní, že Turecko by malo byť schopné znížiť počty migrantov veľmi rýchlo na "nízke trojciferné číslo". Ak by totiž denne pricestovalo do Grécka tisíc utečencov, bolo by ich za rok 350.000. Drvivá väčšina z približne jedného milióna migrantov, ktorí prišli do Grécka počas uplynulých 14 mesiacov, nastúpila na lode a člny pašerákov ľudí na tureckom pobreží. 

Migranti zablokovali železničnú trať na gréckej hranici s Macedónskom

Skupina migrantov zablokovala dnes na gréckej hranici s Macedónskom železničnú trať na protest proti tomu, že ich Macedónsko odmieta pustiť na svoje územie a nemôžu tak pokračovať v ceste do západnej Európy. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Skupina migrantov si na gréckej strane ľahla na železničné koľaje a bránila tak v jazde ďalej na juh nákladnému vlaku, ktorý práve prešiel cez hranicu z Macedónska. 

Na gréckej strane hranice je uviaznutých približne 10.000 ľudí. Macedónske úrady vyhlásili, že vpustia iba toľko ľudí, koľko ich pustí nasledujúca krajina na tejto trase na sever, teda Srbsko. Grécka polícia uviedla, že za posledných 24 hodín, do dnešnej 6.00 h, mohlo prejsť cez hranicu do Macedónska celkovo 500 ľudí. Niektorých z nich však macedónske úrady potom vrátili späť s tvrdením, že nemali v poriadku doklady. Jeden muž stratil vedomie, keď ho vrátili. 

Migranti povedali, že Macedónsko neprijíma pečiatky vytvorené na počítači, aké dáva grécka polícia, a preto títo ľudia nemôžu preukázať, že ich doklad totožnosti je pravý. 
Adnán Abdalláh zo Sýrie čakal na prekročenie hranice z Grécka do Macedónska tri dni, ale keď ho nakoniec vpustili, vrátili ho naspäť, pretože pečiatka na jeho doklade utečenca je vytvorená na počítači. "Tu (v Grécku) tvrdia, že všetko je v poriadku, ale na druhej strane to neuznávajú," povedal frustrovaný Abdalláh pre agentúru AP. 

Viac o téme: UtečenciMigrantiGréckoDonald TuskIoannis MuzalasRamasán Hasan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu