Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Európsky líder má pre ekonomických migrantov nekompromisný odkaz: Nejazdite sem!

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Predseda Európskej rady Donald Tusk dnes v Aténach dôrazne vyzval ekonomických migrantov, aby už nejazdili do západnej Európy a aby už nevyužívali k tranzitnej ceste balkánske štáty. Urobil tak uprostred nových ostrých výrokov, ktorými sa kvôli utečeneckej kríze vzájomne častujú európski politici.

Kým sa grécky premiér Alexis Tsipras vyhrážal sankciami krajinám, ktoré nechcú povinne prijímať utečencov, rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz požadoval od Grécka, aby samo prestalo púšťať utecencov na cestu ďalej do strednej Európy. Napätie bolo poznať aj na západnej strane únie: francúzsky minister hospodárstva a priemyslu Emmanuel Macrona pohrozil Britom, že ak sa v júnovom referende rozhodnú pre odchod z EÚ, nechá Francúzsko voľne prúdiť migrantov na britské ostrovy cez Lamanšský prieliv.

Tusk, ktorý sa v rámci cesty po balkánskych štátoch zastavil v Aténach, sa vyslovil proti jednostrannému konaniu niektorých členských štátov únie, vedených snahou zastaviť migračný tok. Zdôraznil, že je nevyhnutné dodržiavanie schengenských pravidiel, hoci na vyriešenie krízy nestačia. Za naliehavé označil masívne zvýšenie podpory sýrskym utečencom a krajinám susediacim so Sýrii a rovnako tak aj pomôcť riešiť negatívne dôsledky v najviac postihnutých členských štátoch (EÚ), a to predovšetkým v Grécku.

Tsipras vyhlásil, že Grécko čelí migračnej záťaži, ktorá nie je primeraná jeho možnostiam. Vyzval úniu k tomu, aby "spravodlivé rozdelenie bremena" vymohla pod hrozbou sankcií.

Realizácia prerozdeľovanie utečencov podľa kvót dosiahla dnes drobného posunu, keď do Rumunska dorazila prvá skupina 15 migrantov pochádzajúcich z takzvaných hotspotov, teda registračných stredísk pre utečencov v Grécku.

Šéf rakúskej diplomacie Kurz v tlači označil otvorenie európskych hraníc pre utečencov vlani v lete za závažnú chybu, ktorú je nutné teraz rýchlo naprávať. Upozornil, že aj utečencom už na európskej pôde nejde toľko o záchranu, ako o snahu ísť za lepším životom.

Kurz skritizoval opakujúce sa protesty na Macedónsko-gréckej hranici, kde aj dnes utečenci obsadili železničnú trať pretínajúcu hranicu na protest proti pomalému púšťanie utečencov na sever.

V severofrancúzskom prístavnom meste Calais pokračovalo vypratanie časti provizórneho prisťahovaleckého tábora, kde žijú tisíce utečencov, ktorí sa snažia cez Lamanšský prieliv dostať za lepším životom do Británie. Londýn prisľúbil ďalších 20 miliónov eur (vyše 540 miliónov korún) na podporu bezpečnosti v oblasti.

Kontrolné opatrenia predlžuje na svojej južnej hranici Dánsko, a to do začiatku apríla. Bulharsko konštatovalo za minulý rok zvýšený nápor utečencov na svoje hranici s Tureckom, kde zadržalo cez 10.000 utečencov.

Komplikácie s azylovú procedúrou hlási Nemecko, ktorému aj tento rok hrozí, že sa mu bude oneskorovať rozhodovanie o udelení azylu prichádzajúcom utečencom. Spolkový úrad pre migráciu a utečencov má kapacitu vybaviť tento rok nanajvýš pol milióna nových žiadostí o azyl, od začiatku roka ale do krajiny dorazilo už 150.000 utečencov.

Viac o téme: Donald Tusk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu