Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šialený nápad nemeckého ministra, ako vyriešiť utečeneckú krízu: Vodiči, toto vás nepoteší!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERLÍN/PRAHA - Nemecký minister financií navrhuje vytvoriť osobitnú celoúniovú daň na benzín, ktorá by bola zdrojom peňazí pre riešenie utečeneckej krízy. Wolfgang Schäuble to vyhlásil v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Süddeutsche Zeitung. K takejto možnosti sa odmietavo vyjadril okrem iného Schäubleho český náprotivok Andrej Babiš.

"Musíme chrániť vonkajšie hranice schengenského priestoru voľného pohybu. Riešenie tohto problému nesmie spočívať v obmedzovaní existujúcich prostriedkov," povedal Schäuble. Pokiaľ ale nie je možné dodatočné peniaze nájsť v štátnom a ani v únijnom rozpočte, mohli by podľa neho byť zdrojom financií napríklad odvody z každého litra benzínu. O výške takejto dane sa ale nezmienil.

Wolfgang Schäuble
Zobraziť galériu (4)
Wolfgang Schäuble  (Zdroj: SITA)

So Schäublovým názorom nesúhlasí napríklad jeho stranícka kolegyňa. podpredsedníčka kancelárie Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Julia Klöcknerová. Nie je vraj obhájiteľné, aby ľudia odvádzali ďalšie peniaze, keď Nemecko má rekordné daňové príjmy a rozpočtové prebytky. Klöcknerová je favoritkou pred marcovými krajinskými voľbami v Porýní-Falcku, pripomenula DPA.

Šialený nápad nemeckého ministra,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Schäublovu predstavu odmieta aj český minister financií Babiš. "Jeho návrh je neprijateľný. My takúto daň nechceme," povedal. Pripomenul, že každá únijná krajina má iný názor na utečencov, inú imigračnú politiku. Podľa neho by návrh v Európskej únii rovnako neprešiel, pretože všetky daňové zmeny musia byť prijaté jednomyseľne. "Toto fakt nie je dobrý nápad a my s tým nemôžeme súhlasiť," dodal Babiš.

 

VIDEO Akcia politika, ktorý poslal autobus plný utečencov Merkelovej, má dohru: Politické fiasko!

Proti ďalšej dani z pohonných hmôt sa stavia aj najväčší nemecký autoklub ADAC. "Len preto, že teraz je benzín lacný, nie je žiadny dôvod na skrutkovanie cien," uviedlo združenie.

Viac o téme: BenzínUtečenciUtečenecká kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu