Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dráma pri hraniciach s Českom: Muž s fúzikmi na Hitlera napadol utečencov pri sánkovaní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DRÁŽĎANY - Nemecká polícia vyšetruje incident, ktorý sa odohral v nedeľu v saskom Geisingu. Neznámy muž s hitlerovskými fúzikmi najprv slovne zaútočil na dvoch mladých afganských utečencov pri sánkovaní a potom jedného z nich udrel nacistickou prilbou, na ktorej bola vyobrazená svastika.

Správa z Rakúska vyvolala paniku: Stačila jedna veta kancelára o utečencoch a hraniciach

V nedeľu ráno sa na svahu hôr v Altenbergu, neďaleko hraníc s Českou republikou, zjavil muž, ktorý začal slovne zapárať do Afgancov (21, 26). Po tom, čo jedného z nich udrel oceľovou prilbou, na ktorej bol namaľovaný hákový kríž, prišiel dvojici na pomoc náhodný svedok. Predtým, ako agresor nechal svoje obete na pokoji a z miesta činu ušiel, stihol ešte vystrúhať nacistický pozdrav: Heil Hitler. Zranený mladík (21) musel vyhľadať lekársku pomoc a bol po útoku hospitalizovaný.

Polícia pre nemecký denník Bild uviedla, že útočník mal na sebe svetlomodré džínsy a kaki bundu. Mohol mať okolo 25 až 30 rokov, výšku 175 centimetrov, bol holohlavý, robustnej postavy a pod nosom mal fúzy, aké nosieval nacistický vodca Adolf Hitler.

Dráma pri hraniciach s
Zobraziť galériu (2)

Kriminálna polícia v Dráždaňoch už začala prípad vyšetrovať ako útok s priťažujúcimi okolnosťami, keďže pri ňom boli použité symboly zakázaných protiústavných organizácií. Nie je to však prvý rasistický incident, ktorý sa odohral v malej obci Geising. Počas vlaňajšieho fašiangového sprievodu sa do neho zapojili aj rasisti v maskách opice, prasaťa či kravy a niesli transparent so slovami "Azyl pre všetkých!?".

Nový prípad však bol spáchaný uprostred veľkého napätia, ktoré po novoročných sexuálnych útokoch v Kolíne nad Rýnom.a iných mestách, vládne v celom Nemecku. Rozsah a povaha trestných činov v Kolíne spolu s policajným popisom páchateľov, ktorí boli "arabského alebo severoafrického pôvodu", rozdúchala diskusie o prístupe Nemecka k migrácii.

Takmer tri týždne po incidente, 838 ľudí podalo trestné oznámenie, vrátane 497 žien, udávajúcich sexuálne napadnutie. V súvislosti so sexuálnym útokom v pondelok zatkli prvú osobu, 26-ročného Alžírčana. Išlo o nemenovaného žiadateľa o azyl, ubytovaného v utečeneckom domove v Kerpene.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu