Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VIDEO V Maďarsku vyhlásili mimoriadny stav: Utečencov posielajú naspäť, tí vymysleli novú trasu!

Situácia v Maďarsku je napätá Zobraziť galériu (10)
Situácia v Maďarsku je napätá (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarský Úrad pre prisťahovalectvo a občianstvo postupne odmieta všetky žiadosti o štatút utečenca podané v tranzitnej zóne, vytvorenej na srbsko-maďarskom cestnom hraničnom priechode Röszke.

Úrad svoje rozhodnutie zakladá na tvrdení, že Srbsko je bezpečnou krajinou. Migranti tak nemôžu vstúpiť na maďarské územie a odmietnutí žiadatelia majú na rok zákaz vstupu do schengenského priestoru. Migranti postupne prichádzajú zo Srbska k maďarským hraniciam, ktoré od včerajšieho večera blokujú v celej dĺžke 175 kilometrov dvojité zátarasy. Migranti majú možnosť prekročiť hranice iba na hraničných priechodoch. Vo večerných hodinách sa k zatvoreným maďarským hraniciam smerom od Srbska vydalo 1300 ďalších migrantov, v Röszke ich už predtým bolo zhruba 3000.

Situácia na maďarských hraniciach

 

12:02  - Rakúska armáda začala dnes operáciu na pomoc tamojšej polícii, ktorú v posledných týždňoch zaťažuje prílev utečencov z Maďarska. Armádne jednotky sa ešte cez noc presunuli do východnej spolkovej krajiny Burgenland, kde majú na dopoludnie naplánované prvé školenie zo strany polície. Vojaci budú v spolupráci s políciou zabezpečovať okrem iného plnenie "dopravných úloh" či "poriadkových činností" na hraničných priechodoch v Burgenlande, kde sú pre utečeneckú krízu dočasne zavedené kontroly. APA s odvolaním sa na krajinské armádne veliteľstvo informuje o presune približne 365 vojakov, jednotky spomínané v súvislosti s "asistenčným nasadením" však dokopy tvorí okolo 2200 príslušníkov.

VIDEO V Maďarsku vyhlásili
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

11:40 Postavenie štyroch občanov Iraku pred súd za trestný čin ilegálneho prekročenia hraníc iniciovala maďarská prokuratúra. Iračania v utorok ráno preliezli zábrany na srbsko-maďarských hraniciach pri obci Röszke. Plot nepoškodili, ten prerezali predtým neznámi páchatelia. Policajtom, ktorí ich zadržali, sa k činu priznali.

VIDEO V Maďarsku vyhlásili
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

11:37  Sýrsky prezident Bašár Asad tvrdí, že utečenci zo Sýrie, ktorí prichádzajú do Európy, utekajú zo svojej vlasti najmä v obave pred teroristami a pred následkami terorizmu. Upozornil tiež, že západné štáty "oplakávajú utečencov", ale súčasne od začiatku konfliktu podporujú "teroristov".
 Sýrsky prezident upozornil, že ak Západ bude pokračovať v tejto propagande, bude sa musieť pripraviť na prijímanie stále ďalších utečencov.  "Otázka nestojí tak, či Západ prijme alebo neprijme utečencov. Treba odstrániť prvotné príčiny daného problému," vyzval Asad. Naliehal, že ak "Európanov znepokojuje osud utečencov, nech najprv prestanú s podporou teroristov".

VIDEO V Maďarsku vyhlásili
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

10:56 Migranti vstupujúci na územie členského štátu Európskej únie (EÚ) Chorvátska budú môcť pokračovať ďalej vo svojej ceste do západnej Európy. Oznámil to dnes tamojší premiér Zoran Milanovič a dodal, že v noci nadnes vstúpilo zo Srbska do Chorvátska zhruba 150 migrantov. "Chorvátsko je plne pripravené prijať týchto ľudí alebo ich nasmerovať tam, kam chcú ísť, čo je samozrejme Nemecko alebo škandinávske krajiny," uviedol premiér v parlamente.

9:20 Chorvátska polícia zachytila dnes na území svojej krajiny prvú skupinu migrantov prichádzajúcich zo Srbska po uzavretí južných hraníc Maďarska. Najmenej 100 ľudí sa podľa kameramana Reuters dostalo do Chorvátska, ktoré je najnovším členom EÚ, pešo cez kukuričné polia pri meste Šíd na severozápade Srbska. Väčšinu z nich priviezli autobusy z južnej hranice Srbska s Macedónskom. Mnohí migranti teraz dúfajú, že sa cez Chorvátsko dostanú do Slovinska, ktoré je súčasťou schengenského priestoru, a odtiaľ budú môcť pokračovať do Rakúska a Nemecka.

VIDEO V Maďarsku vyhlásili
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: youtube.com)

8:42 Počet migrantov zachytených políciou na území Maďarska sa v utorok znížil na 366 oproti rekordnému číslu 9380 utečencov zadržaných tamojšími príslušníkmi bezpečnostných zložiek v pondelok. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na policajné zdroje.

VIDEO V Maďarsku vyhlásili
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: youtube.com)

08:17 Rakúsko začalo kontrolovať priechody na hranici s Maďarskom.  Rakúska polícia zaviedla dnes ráno kontroly zatiaľ iba na troch hraničných priechodoch do Maďarska. Sprísnený režim začal platiť o 07.00 h na priechodoch Nickelsdorf, Deutschkreuz a Schachendorf, ležiacich z rakúskej strany v spolkovej krajine Burgenland. Ohlásené kontroly v súvislosti s masovým prílevom utečencov majú v priebehu dneška rozšíriť o ďalších desať priechodov na rakúskych hraniciach, uviedol pre APA nemenovaný policajný hovorca. Agentúra informuje, že polícia v Nickelsdorfe spomaľuje premávku na diaľnici pomocou tzv. "lievika" a zastavuje vybrané vozidlá, aby preverila totožnosť cestujúcich.

VIDEO V Maďarsku vyhlásili
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

6:16  Prílev utečencov do Rakúska cez spolkovú krajinu Burgenland sa v noci na dnes takmer zastavil. V porovnaní s predošlými nocami bola situácia "veľmi, veľmi pokojná", uviedla hovorkyňa krajinského policajného riaditeľstva pre tlačovú agentúru APA. Zastavených bolo len menej než 100 utečencov. Po utorkovom úplnom uzavretí srbsko-maďarskej hranice sa očakáva, že sa utečenecká vlna presmeruje cez Chorvátsko a Slovinsko do južného Rakúska. Ráno očakávali na srbsko-chorváskej hranici prvé autobusy s utečencami. Srbské úrady už pre nich zriadili tábor v meste Šid pri hranici s Chorvátskom.

4:00 Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová označila dočasné kontroly na hraniciach, ktoré Rakúsko zaviedlo od polnoci, za predovšetkým "dôležitý signál pre svet", že nemôže dochádzať k "neobmedzenému migračnému toku".

Srbský premiér kritizuje Maďarsko: To čo robia je neprijateľné!

Srbský premiér Ivica Dačič v Belehrade vyhlásil, že pre Srbsko je neprijateľné, že Maďarsko posiela migrantov späť. Na hraničnom priechode v Röszke sa objavil srbský minister práce a žiadal Maďarsko, aby otvorilo pred migrantmi hranice, čo sa ale nestalo. Časť migrantov sa z Röszke vydala smerom na západ cez Chorvátsko. Mnohí migranti začali na protest proti sprísneným opatreniam maďarských orgánov držať hladovku a obsadili cestnú komunikáciu diaľničného priechodu Röszke-Horgoš. Pritom skandovali: "Otvorte, otvorte!" a "Nemecko, Nemecko!" 

VIDEO V Maďarsku vyhlásili
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Polícia popoludní priechod uzatvorila a novinárov poslala preč od hraničných zábran. Susedný hraničný priechod Horgoš 2 bol uzatvorený už od rána. Na žiadosť polície podvečer prišlo k hraniciam auto s vodným delom, nad priestorom hraníc krúžil vrtuľník. Medzi migrantmi je napätá atmosféra, viacerí sa vyjadrili tak, že sú ochotní na hraniciach čakať, kým ich nepustia. Na hraniciach sú v pohotovosti stovky policajtov.

Autobusy s utečencami mieria do Chorvátska

Autobusy, ktoré doteraz prepravovali migrantov z juhu Srbska k maďarskej hranici, presmerovali dnes k hranici Chorvátska. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na srbské médiá. Väčšinu prichádzajúcich migrantov dnes Maďarsko nevpustilo na svoje územie alebo ich napriek protestom Belehradu vrátilo späť do Srbska. Podľa správ srbskej televízie B92 dostali príkaz na zmenu trasy vodiči autobusov, ktoré prevážajú migrantov z mesta Preševo na srbsko-macedónskej hranici.

VIDEO V Maďarsku vyhlásili
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Namiesto maďarskej hranice mali autobusy zamieriť do mesta Šid pri hranici s Chorvátskom, ktoré je rovnako ako Maďarsko členskou krajinou EÚ. Mesto Šid sa ako cieľová destinácia objavilo aj na tabuľkách autobusov, uviedla agentúra DPA. Niektorí migranti sa vyjadrili v tom zmysle, že po uzavretí maďarských hraníc budú musieť použiť alternatívnu trasu do Rakúska a Nemecka, a to cez územie Chorvátska a Slovinska.
    

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu