Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Maďarská armáda sa pripravuje na stráženie južnej hranice

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Maďarská armáda začala v stredu vojenské cvičenie s cieľom pripraviť vojakov na stráženie južnej hranice. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na maďarskú agentúru MTI.

Podľa náčelníka generálneho štábu Tibora Benka Budapešť plánuje posilniť policajné hliadky armádou na svojej južnej hranici, cez ktorú prichádzajú každodenne do krajiny tisícky utečencov zo susedného Srbska. Maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil, že legislatívu, ktorá umožní nasadenie armády, bude možné schváliť najskôr 20. septembra.

Prezident János Áder vymenoval Istvána Simocskóa za ministra obrany

Maďarský prezident János Áder vymenoval dnes na návrh predsedu vlády Viktora Orbána za nového ministra obrany Istvána Simicskóa, uviedla agentúra MTI, ktorá sa odvoláva na informáciu zverejnenú v úradnom vestníku. Bývalý šéf rezortu obrany Csaba Hende odstúpil v pondelok po zasadnutí rady národnej bezpečnosti, ktorej členovia diskutovali o obrovskom príleve utečencov a migrantov do Maďarska. Premiér Hendeho kritizoval za to, že napriek vyhláseniam o dodržiavaní termínov budovania zábran proti migrantom na maďarsko-srbskej hranici práce zďaleka nepostupovali dobrým tempom.

Pravicový premiér Orbán, ktorý presadzuje tvrdý prístup k migračnej kríze v Európe, prijal Hendeho demisiu a ministerské kreslo ponúkol Simicskóovi, takisto členovi svojej strany Fidesz. Simicskó bude ministrom s platnosťou od 10. septembra.

"Najdôležitejšia je bezpečnosť Maďarov," povedal Simicskó pre denník Népszabadság v reakcii na otázku, aký je jeho názor na riešenie krízovej situácie spôsobenej migráciou. "Ako minister obrany musím plniť úlohy vyplývajúce z parlamentných rozhodnutí a zo záväzkov určených vládou," dodal. Simicskó už bol štátnym tajomníkom v rezorte obrany, je doktorom vojenských vied a jeho dizertačná práca sa týkala riešenia krízových situácií.

Viac o téme: UtečenciMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu