Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Utečenecký tábor v Rakúsku praská vo švíkoch: Hygienická situácia je hrozná

Utečenecké tábory v Rakúsku sú preplnené Zobraziť galériu (5)
Utečenecké tábory v Rakúsku sú preplnené (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Jedno z hlavných rakúskych prijímacích stredísk pre žiadateľov o azyl v Traiskirchen dnes oznámilo, že je preplnené a nových migrantov už nemôže prijímať. Informovala o tom agentúra AFP. Rakúske úrady zároveň sľúbili, že vylepšia otrasné podmienky, ktoré panujú v utečeneckých centrách v krajine. Viedeň pripustila, že súčasné zákony sú nedostatočné a nedokážu reagovať na to, čo kancelár Werner Faymann nazval najväčšou európskou výzvou.

Z krajín ako Afganistan či Sýria utekajú cez Balkán do Rakúska tisíce ľudí. Počet žiadateľov o azyl v alpskej krajine vzrástol v prvej polovici tohto roka na 28 400, čo je oveľa viac ako za celý minulý rok.
 
V utečeneckom tábore v Traiskirchen, ktorý leží asi 20 kilometrov na juh od Viedne, žije podľa agentúry AFP už viac ako 4000 utečencov, jeho pôvodná kapacita je pritom polovičná. Mnoho utečencov tak nemá postele a v obrovských horúčavách aj búrkach spia vonku na tráve či na ulici. "Spolkové krajiny toho urobili veľa, aby pre nich vytvorili viac miesta. Ale nebolo to dostatočné," uviedol kancelár Faymann.
 
 
Tábor vraj už nemôže prijímať ďalších utecencov najmä kvôli zdravotným rizikám, ktoré by to spôsobilo. "Hygienická situácia je kvôli preľudnenia tábora dramatická," uviedol dolnorakúsky hajtman Erwin Pröll.
 
Z deviatich spolkových krajín v 8,5 miliónovom Rakúsku iba Viedeň a susedné Dolné Rakúsko reagovali na rozhodnutie vlády o prijatí určitého množstva utečencov. Kancelár v tejto súvislosti oznámil, že pripravuje nový návrh zákona, ktorý umožní kabinetu donútiť aj ďalšie spolkové krajiny, aby zadané kvóty týkajúce sa utečencov splnili. Zákon vraj počíta s možnosťou ubytovania pre 80 000 až 160 000 migrantov a mal by byť hotový do jesene.
 
 
Rakúsko, ktoré je jedným z veľkých zástancov rozdelenia prisťahovalcov v jednotlivých krajinách EÚ, nedávno oznámilo, že 500 zo žiadateľov o azyl, sa dočasne ubytovaných na Slovensku. Vysídlenci pochádzajú práve z tábora Traiskirchen.
 
Do Európy tento rok pred vojnou a chudobou utieklo viac ako 150 000 migrantov. Väčšina z nich dorazí cez more do Talianska a Grécka a potom putujú ďalej do Európy. Stovky utečencov sa počas tejto cesty v Stredozemnom mori utopili.
 
Viac o téme: MigrantiRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu