Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Život v Sýrii postavený na hlavu: Takto obyvatelia bojujú s krutým a čudným režimom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HASAKÁ - Dvojitá vojenská služba, dvojaké vodičské preukazy, dva daňové systémy. Tak to vyzerá v časti Sýrie, o ktorú sa delí sýrsky režim s menšinou Kurdov. Obyvatelia tam čelia bojom a k tomu ešte problémom spojeným s dvojitou administratívou.

Chlapček, ktorý utiekol zo Sýrie, vyvolal vlnu sympatií: Po tom, čo dostal poriadnu bitku

Raid je sýrsky Arab. Žije v Hasake, kde väčšinu obyvateľov tvoria Kurdi, a musia sa vyhýbať hliadkam obsadeným kurskými milíciami YPG. "Pred štyrmi rokmi som ukončil armádnu službu, ale keby ma teraz chytili ľudia z YPG, prinútili by ma odslúžiť si ďalších šesť mesiacov u nich," hovorí tento dvadsaťosemročný Sýrčan.

Hasaká, ktorá je strediskom rovnomennej provincie na severovýchode Sýrie, je rozdelená na arabskú a kurskú zónu, ktoré stráži buď sýrska armáda, alebo milície Kurdov. Právomoci mnohých inštitúcií sa prekrývajú a občan za túto dvojitú administratívu platí doslovne aj v prenesenom slova zmysle.

Mesto Ámúdá leží 85 kilometrov severne od Hasaky. Väčšina tamojších občanov sú Kurdi rovnako ako Azíz, ktorý svoju matku nevidel už dva roky. "Býva vo vládnej zóne. Bojím sa tam ísť, pretože keby ma hliadka zastavila, musel by som do armády. Prečo by mali obyvatelia Hasaky tráviť život na fronte?" pýta sa mladý muž.

Vláda v roku 2012 začala dodržiavať akúsi nepísanú dohodu a stiahla z kurdských oblastí armádu. Ponechala si ale správne budovy a taktiež právo na vojakov. Damask svojim zamestnancom platí mzdy, zabezpečuje dodávky vody a elektriny, a to nielen do štvrtí pod kontrolou armády, ale aj do kurdských.

Lenže roku 2013 strana sýrskych Kurdov známa pod skratkou PYD bez súhlasu Damasku vyhlásila autonómne riadenie v hasackom kantóne Džazíri a halabskom Afrine a Kobani. "Občania vo veku 18 až 30 rokov, ktorí žijú v tejto kurdskej oblasti, musia odslúžiť vojenskú službu u YPG bez ohľadu na to, či sú Arabi, Kurdi alebo Asýrčania. Týka sa to aj tých, ktorí už slúžili v sýrskej armáde," povedal Radván Muhammad Šaríf z vojenského oddelenia kurdských milícií. Len kilometer od jeho úradu je náborové centrum sýrskej armády. Na stene visí portrét prezidenta Assada a tu platí, že každý Sýrčan je povinný splniť vojenskú povinnosť. "A týka sa to aj bojovníkov YPG," tvrdí jeden zo zamestnancov, ktorého cituje agentúra AFP.

Chalíl Chalíl sa rozhodol odslúžiť si obe služby, aby sa mohol voľne pohybovať. "V armáde som slúžil v roku 2004. Vtedy mi nenapadlo, že ešte niekedy vezmem zbraň a maskáče, ale nemal som na výber," hovorí.

Iní si zasa boli nútení obstarať vodičský preukaz, hoci jeden už mali. Ako napríklad bývalý úradník Mansúr Usí, ktorý sa stal taxikárom na trase medzi Hasakou a Kámišlí. "Jedny doklady mám pre políciu, druhé pre kurdské bezpečnostné sily. Muselo to tak urobiť mnoho iných vodičov. Polícia by mohla predloženie kurdského vodičského preukazu považovať za protest, Kurdi zase nie vždy uznávajú oficiálne sýrske doklady. Je to otrava," povedal Usí. Vo svojom zdvojení šiel tak ďaleko, že má aj dve rôzne poznávacie značky - bielu štátnu a zelenú, ktorú používa pri prejazde kurdskými hliadkami.

Obchodníci v Kámišlí z oblastí obývaných Kurdmi priznávajú, že už neplatia dane Damasku, tí z vládnych častí zase Kurdom. V zmiešaných oblastiach je to ale zložitejšie. Na hlavnom trhovisku mesta vejú kurdské vlajky vedľa fotografií Asada. "Chodí nám sem dvojitá kontrola. Vládne odbory a tým platíme daň a príspevky, a potom Kurdi, ktorí vyrubujú pokuty za to, že máme údajne príliš vysoké ceny," sťažuje sa majiteľ lekárne Bafaríd Asmar.

"Ja platím každý mesiac vláde za prenájom obchodu a Kurdom týždennú taxu za to, že upratujú ulicu. Trpíme z oboch strán, žiť v tomto kantóne je za trest," nadáva predavač mobilných telefónov.

Viac o téme: SýriaKurdi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu