Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Boj o Rakku, baštu Daešu, vstupuje do záverečnej fázy: Najviac sú pod paľbou civilisti

Zničenie po náletoch v Rakke.
Zničenie po náletoch v Rakke. (Zdroj: SITA/Aamaq News Agency via AP)

RAKKA - Tisíce civilistov uväznených v severosýrskej Rakke sú pod paľbou zo všetkých strán, keďže boj o toto hlavné mesto samozvaného kalifátu teroristickej organizácie Daeš vstupuje do záverečnej fázy. V dnes zverejnenej správe to konštatuje ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI).

Organizácia vo svojej správe dokumentuje, ako zahynuli a utrpeli zranenia stovky civilistov odvtedy, čo sa v júni začala ofenzíva na dobytie Rakky od Daešu. Niektorí z tých, ktorým sa z mesta podarilo dostať preč, pre AI uviedli, ako ostreľovači Daešu strieľali po každom, kto sa pokúsil o útek. Ľudí taktiež ohrozovali výbušniny, ktoré nastražili islamisti.

Okrem toho boli civilisti pod neustálou delostreleckou paľbou a náletmi Spojenými štátmi vedenej koalície bojujúcej po boku Sýrskych demokratických síl (SDF), ktoré združujú kurdské a arabské milície. "Vzhľadom na to, že Daeš používa civilistov ako ľudské štíty, SDF a americké sily musia zdvojnásobiť svoje úsilie na ochranu civilistov, a to najmä tým, že sa vyhnú neprimeraným alebo nevyberavým útokom a vytvoria bezpečné cesty pre únik," povedala konzultantka Amnesty International pre krízové situácie Donatella Roverová, ktorá viedla vyšetrovanie.

AI sa v správe venuje aj sýrskym a ruským silám. Svedkovia totiž opísali, ako sýrska armáda s podporou Ruska ostreľovala civilistov v dedinách a táboroch južne od Rakky. Údajne použili aj medzinárodne zakázané kazetové bomby.

Viac o téme: RakkaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu