Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Afganský prezident je vďačný Trumpovi: Americké jednotky v krajine potrebujú

Ašraf Ghání
Ašraf Ghání (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Afganistan nie je len na frontovej línii vojny, ale aj na frontovej línii globálnej bezpečnosti. Povedal to dnes v prejave odvysielanom štátnou televíziou afganský prezident Ašraf Ghaní.

Ghaní sa národu prihovoril deň po tom, čo americký prezident Donald Trump oznámil novú stratégiu vedenia vojny v Afganistane, ktorej cieľom je zničiť teroristické organizácie al-Káida a Daeš a zabrániť Talibanu, aby sa zmocnil krajiny. Afganský prezident zároveň vyzdvihol skutočnosť, že Trump nestanovil harmonogram odsunu príslušníkov zahraničných ozbrojených síl, ktorí Afganistanu pomáhajú v boji s militantmi.   

"Nepriateľ teraz chápe, že pomoc zo strany našich zahraničných partnerov nemá časové obmedzenie," povedal Ghaní a opätovne vyzval Taliban, aby skončil s ozbrojeným odporom a pomocou politických prostriedkov sa "vydal na cestu mieru". Podľa Ghaního sa Taliban musí vzdať nádeje, že z vojny v Afganistane vyjde ako víťaz. Ghaní tiež vyzval Pakistan, aby využil príležitosť a zmenil svoju politiku voči Afganistanu, pretože nestabilný Afganistan neprospeje nikomu, a už vôbec nie jeho východnému susedovi. 

Afganistan a Spojené štáty už dlhšie obviňujú Pakistan, že na svojom území poskytuje útočisko bojovníkom z afganského Talibanu a iným militantom. Za poskytovanie útočiska teroristom v afgansko-pakistanskom pohraničí kritizoval Pakistan aj Trump, a to aj napriek skutočnosti, že v minulosti túto krajinu označil za významného partnera v oblasti bezpečnosti.

Viac o téme: Donald TrumpAfganistanAšraf Ghání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu