Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Daeš sa prihlásil k ďalšiemu zverstvu: Útok si vyžiadal desiatky obetí, medzi nimi sú aj deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Extrémistická skupina Daeš sa prihlásila k dnešnému útoku na mešitu so šiitskými veriacimi v afganskej metropole Kábul, pri ktorom zomrelo alebo utrpelo zranenia najmenej 20 osôb.

Útok v severnej časti mesta sa začal v čase popoludňajších modlitieb, keď bola mešita plná veriacich. Areál obkľúčili bezpečnostné zložky a operácia na mieste stále pokračuje. Na dvojposchodovú budovu zaútočili zrejme traja ozbrojenci, z ktorých sa najskôr jeden odpálil pred vchodom, pričom zabil strážcu mešity. Po vstupe teroristov do objektu boli počuť ešte dve explózie a streľbu.

"Spoločne s ženami a deťmi bolo zabitých 14 civilistov," povedal pre agentúru DPA hovorca afganského ministerstva vnútra. Presný počet civilných obetí sa ešte nevie. Bezpečnostné zložky hlásia dvoch mŕtvych a osem zranených.

Daeš prostredníctvom vyhlásenia zverejneného na stránke spriaznenej tlačovej agentúry Amák oznámil, že útok spáchali dvaja "mučeníci". Ďalšie podrobnosti teroristi neposkytli. Agentúry DPA a AP informovali o niekoľkých ozbrojencoch útočiacich na mešitu. Okrem strážnika je medzi obeťami aj duchovný, ktorý viedol modlitby. Príslušníci bezpečnostných zložiek areál mešity obkľúčili, nechceli však hneď zasiahnuť a vojsť dnu, aby nedošlo k prípadným ďalším stratám na životoch.

Po útoku na mešitu v Kábule potvrdili 20 mŕtvych a najmenej 50 zranených

Najmenej 20 mŕtvych si vyžiadal dnes niekoľko hodín trvajúci útok extrémistickej organizácie Daeš na šiitskú mešitu v afganskej metropole Kábul. Vážne zranených je minimálne 50 ďalších osôb. Oznámil to predstaviteľ afganského ministerstva pre verejné zdravotníctvo. Medzi obeťami a zranenými je mnoho detí. Bilancia tejto tragédie nie je konečná, pretože mnoho zranených je v kritickom stave.

Viac ako 30 vojakov zabili v provincii Rakka militanti Daeš

Najmenej 34 sýrskych vojakov a  členov spriaznených milícií zahynulo, keď na nich vo východnej časti provincie Rakka zaútočili guľometmi a raketami militanti z Daeš. Informovala o tom dnes mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Vojaci prišli o život pri protiútoku zo strany militantov z Daeš, ktorým sa podarilo znovu dobyť veľké časti východného územia provincie Rakka z rúk sýrskych síl.

Rámí Abdal Rahmán, šéf SOHR so sídlom v Londýne, podľa agentúry DPA uviedol, že Daeš zatlačil vládne sily 30 kilometrov za mesto Madán, ktoré sýrske sily dosiahli minulý mesiac. V bojoch, ktoré sa začali vo štvrtok, podľa SOHR prišlo o život približne 12 militantov. Sýrske sily a ich spojenci sa snažia dobyť Madán, aby mohli postúpiť do susednej provincie Dajr az-Zaur, kde militanti z Daeš už niekoľko rokov obliehajú vládou kontrolované rovnomenné mesto.

Viac o téme: Mešitaútok KábulDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu