Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fatálna chyba letiska v Nemecku: Zlyhanie bezpečnosti, tajný dokument "pozýval" teroristov!

Letisko v Kolíne nad Rýnom Zobraziť galériu (3)
Letisko v Kolíne nad Rýnom (Zdroj: SITA/AP)

KOLÍN NAD RÝNOM - Niekoľko mesiacov visel na internetových stránkach západonemeckého medzinárodného letiska Kolín nad Rýnom/Bonn tajný krízový plán. Informovala o tom v stredu televízna stanica ZDF. Dokument s 230 stranami obsahoval inštrukcie pre prípad leteckého nešťastia, živelných katastrof, ale aj teroristického útoku či vzatia rukojemníkov.

Strašidelné zážitky z lietadla, ktoré vymyslí len život: Najbizarnejšie núdzové pristátia

Krízový plán sa na internetové stránky letiska, ktoré leží medzi štvrtým najväčším nemeckým mestom a bývalou metropolou Spolkovej republiky, dostal zrejme nedopatrením. Pôvodne bol určený len pre interné potreby zamestnancov vzdušného prístavu. Podľa ZDF obsahoval krízový plán okrem iného informácie o miestach, na ktorých by sa mali v prípade nebezpečenstva zhromažďovať pasažieri.

Na internetových stránkach letiska, ktoré má civilnú a vojenskú časť, plán visel podľa televíznej stanice od novembra 2015. Z webu ho stiahli údajne až včera a to po tom, čo sa naň novinári opýtali.

Podľa vyjadrenia letiska išlo v prípade 230-stránkového dokumentu len o "výťah" z detailného plánu, ktorý je k dispozícii len úzkemu okruhu ľudí. Prečo dokument z internetu odstránilo, ale nevysvetlilo.

Pri útoku na letisko Zaventem zahynulo 16 osôb.
Zobraziť galériu (3)
Pri útoku na letisko Zaventem zahynulo 16 osôb.  (Zdroj: SITA, TASR)

Informácie o údajnom bezpečnostnom zlyhaní sa objavili v čase zvýšených obáv z teroristických útokov. Práve letisko sa pred mesiacom stalo terčom atentátu v Belgicku. Na letisku Zaventem zahynulo 16 z celkových 32 obetí teroristických útokov spáchaných v Bruseli v jednom dni.

Pred pár dňami sa na verejnosti objavila informácia, že kontrolóri Európskej únie zistili vo februári na letisku Kolín nad Rýnom/Bonn závažné bezpečnostné nedostatky. Pri skúškach prešlo kontrolami až na palubu údajne deväť z dvanástich nebezpečných predmetov, a to vrátane zbraní a súčiastok, z ktorých je možné zostaviť bombu.

Organizácia Daeš (IS), ktorá sa prihlásila k atentátom v Bruseli aj Paríži s celkom 162 obeťami, pred tromi týždňami vyzvala svojich priaznivcov, aby páchali teror v Nemecku. Na niekoľkých fotomontážach, ktoré zverejnila, sa objavila napríklad horiaca budova kancelára v Berlíne, ale práve aj budova letiska Kolín/Bonn. "To, čo zvládli tvoji bratia v Belgicku, zvládneš tiež," stálo pod obrázkom horiaceho terminálu.

Fatálna chyba letiska v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

Viac o téme: LetiskoKolín nad Rýnom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu